Національна школа суддів України

Доступ до правосуддя без дискримінації вразливих груп відвідувачів

2 липня 2021 року проректор Володимир Мазурок відкрив онлайн–круглий стіл “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя”,  організований і проведений із Регіональним громадським благодійним фондом Право і Демократія за підтримки Програми USAID Нове правосуддя.

Проректор зазначив, що розроблення та впровадження всіх курсів для працівників системи правосуддя Національна школа суддів України здійснює із врахуванням трьох вимірів: знання,  навички (уміння аналізувати та тлумачити нормативно–правові акти, критично мислити, тощо), ставлення (зокрема, розуміння соціального контексту здійснення правосуддя: розуміння суспільства та його потреб; недопущення дискримінації за різними ознаками (статтю, національністю, віком, місцем проживання, релігійною приналежністю, сексуальною орієнтацією, матеріальним станом і вразливістю, тощо).

Протягом травня–червня 2021 року Національна школа суддів України спільно з регіональним благодійним фондом “Право і демократія” за  підтримки та сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” провела для працівників апаратів судів і Служби судової охорони 8 онлайн–занять “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя”.

Участь в олайнових заняттях взяло 170 працівників апаратів судів і 143 працівники Служби судової охорони.

Національна школа суддів України в першому півріччі 2021 року провела підготовку та підвищення рівня кваліфікації 9650  працівників апаратів судів і 1650 працівників Служби судової охорони.

Додаткові нові знання й практичні навички, отримані під час тренінгу  працівниками апаратів судів та Служби судової охорони, допоможуть уникнути дискримінації вразливих груп відвідувачів суду.

За допомогою доповідачів, спікерів слухачі та слухачки ознайомилися із загальними поняттями про осіб з порушенням слуху; правовими основами доступу до суду такої категорії відвідувачів; вивчили практичні навички налагодження комунікації зазначених осіб із працівниками апаратів судів і судової охорони.

За допомогою основ жестової мови було напрацювано навички ефективної комунікації в судовому процесі та взаємодії з перекладачем жестової мови під час судового процесу.

Наталія Тимощук, начальниця відділу підготовки працівників апаратів судів, узяла

участь у панельних дискусіях з питань оцінки результатів курсу, можливості та шляхів його ефективного впровадження.  Вона підтримала актуальність запровадження програми “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя” для працівників апаратів судів і працівників Служби судової охорони. Було висловлено високу оцінку проведеним заняттям, а також окреслено перспективи співпраці, зокрема, у розвитку та впровадженні курсу для працівників апаратів судів і працівників Служби судової охорони задля покращення доступу до правосуддя, налагодження комунікації судів, органів системи правосуддя із вразливими категоріями осіб – користувачами судових послуг.