Національна школа суддів України

Доступ до публічної інформації у світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

11 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів провела тренінг на тему: “Доступ до публічної інформації у світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів”. 

Вітальним словами навчальний захід розпочали модератори – заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко та керівниця проєкту  “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова. 

Тема тренінгу – актуальна. Його метою є поглиблення знань і суддівських практичних навичок суддів та розуміння соціального контексту здійснення правосуддя в судових адміністративних провадженнях, що стосуються доступу до публічної інформації в контексті узгодженого застосування норм чинного законодавства України, положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів. 

Ураховуючи важливість тематики, до проведення тренінгу залучено викладачів-тренерів Костянтина Кобилянського, Ларису Трофімову та експертку проєкту Тетяну Олексіюк, які поінформували суддів щодо права на інформацію в системі прав людини і засобів захисту права на інформацію на національному та міжнародному рівнях. Тренери розкрили важливі питання стосовно підходів до застосування норм міжнародних договорів, ратифікованих Україною, норм національного законодавства в пошуку балансу між правом на інформацію та правом на приватність. Під час тренінгу викладачі зосередили увагу на застосуванні Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів при вирішенні спорів щодо права на інформацію та залучили суддівську аудиторію до обговорення існуючих та потенційних колізійних питань у практиці врегулювання інформаційних спорів на національному рівні.

Судді взяли участь у “мозкових штурмах” із пленарним обговоренням та презентацією стандартів, у сесії запитань-відповідей та розгляді судового кейсу. Модератори, викладачі (тренери) надали вичерпні відповіді на запитання суддів. 

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.