Національна школа суддів України

Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

11 листопада 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела вебінар для суддів окружних адміністративних судів на тему: “Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів”.

Вебінар, метою якого є поглиблення знань і суддівських практичних навичок суддів та розуміння соціального контексту здійснення правосуддя у судових адміністративних провадженнях,  що стосуються доступу до публічної інформації у контексті узгодженого застосування норм чинного законодавства України, положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

відкрили модератори – виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України професор, Заслужений юрист України Наталія Шукліна, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко та керівниця проєкту  “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова.

Враховуючи важливість тематики до проведення тренінгу залучено суддів-тренерів Костянтина Кобилянського, Зою Кононенко, Ларису Трофімову, Сергія Уханенка та експертку проєкту Тетяну Олексіюк, які поінформували суддів щодо права на інформацію в системі прав людини і засобів захисту права на інформацію на національному та міжнародному рівні. Тренери розкрили важливе питання стосовно підходів до застосування норм міжнародних договорів, ратифікованих Україною, норм національного законодавства: у пошуку балансу між правом на інформацію та правом на приватність. Вони залучили суддівську аудиторію до обговорення судової практики Верховного Суду у справах про доступ до публічної інформації та розглянули запити до органів судової влади щодо їхніх інших функцій. Під час вебінару викладачі зосередили увагу суддів окружних адміністративних судів на застосуванні Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів при вирішенні спорів щодо права на інформацію, існуючих та потенційних колізійних питаннях у практиці врегулювання інформаційних спорів на національному рівні.

У ході вебінару судді залучались до мозкових штурмів з пленарним обговоренням та презентацією стандартів, експрес-опитуванню з використанням електронних систем, сесії запитань-відповідей, презентації судового кейсу. Модератори, викладачі (тренери) надали вичерпні відповіді на запитання суддів.

Повний текст програми вебінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.