Національна школа суддів України

Доступ жінок до правосуддя: впровадження стандартів Стамбульської конвенції

18 листопада 2019 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна взяла участь у першому плановому засіданні Керівного комітету з обговорення результатів діяльності та планування заходів регіонального проекту Ради Європи “Доступ жінок до правосуддя: впровадження стандартів Стамбульської конвенції та інших європейських стандартів гендерної рівності”, який з 2019 року реалізується  в рамках спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Партнерство заради належного врядування”.

Засідання проходило у форматі відео-конференції. У ній, окрім представників Ради Європи та Європейської комісії, взяли участь представники 6 країн-партнерів проекту: України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії та Молдови. Головною темою дискусії стало питання посилення співпраці між національними партнерами та Радою Європи у сфері гарантування рівного доступу до правосуддя та створення мережі, яка базуватиметься на положеннях Стамбульської конвенції та інших європейських стандартах гендерної рівності. Координація реалізації ініціатив даного проекту покладена Керівний комітет проекту, до якого увійшли представники усіх країн Східного партнерства.

Проректор Наталія Шукліна поінформувала партнерів про те, що Верховна Рада України уже частково наблизила нашу країну до ратифікації Стамбульської конвенції, прийнявши в 2018-2019 роках відповідні закони, які, зокрема, визнають насильство в сім’ї злочином. Водночас в Україні уже третій рік функціонує інститут Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, у співпраці з яким та попередніми проектами Ради Європи Національна школа суддів України (НШСУ) уже розробила серію навчальних тренінгів для суддів, зокрема щодо: особливостей розгляду справ судами, пов’язаних з домашнім насильством; забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок в правових відносинах; гендерної рівності крізь призму заборони дискримінації у світлі практики ЄСПЛ; особливостей проваджень щодо злочинів, вчинених за ознакою статі. Названі курси включені до обов’язкової програми при підвищенні кваліфікації суддів першої інстанції. А також розроблені спільно з ОБСЄ, Радою Європи та країнами Східного партнерства навчальні посібники “Гендерна рівність при здійсненні правосуддя” та “Забезпечення доступу жінок до правосуддя” знаходяться у вільному доступі на сайті Школи.

У той же час Наталія Шукліна зосередила увагу на питанні розвитку програм менторства для суддів та прокурорів з питань доступу жінок до правосуддя, що є одним із пріоритетів проекту, зазначивши, що Національна школа суддів наразі вже має діючих суддів-менторів, які отримали необхідні знання на тренінгу щодо гендерної рівності в Будапешті та будуть реалізовувати їх під час навчання суддів в регіональних відділення НШСУ.

Присутня на відео-конференції начальних відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ Тетяна Фулей висловила пропозицію щодо навчального курсу Програми HELP з даного питання, який доречно зробити доступним, переклавши на національні мови країн Східного партнерства та адаптувавши до положень національного законодавства цих держав.

Учасники зустрічі також обговорили програму міжнародної конференції “Доступ жінок до правосуддя: наближення до ратифікації та імплементації Стамбульської конвенції”, яка пройде у квітні 2020 року в Тбілісі.