Національна школа суддів України

Доступ потерпілих до ефективного правосуддя

6 лютого 2019 року в Харківському регіональному відділенні для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг щодо особливостей судового розгляду злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності.

У ході тренінгу майбутні судді отримували практичні поради та рекомендації щодо судового розгляду злочинів проти статевої свободи та недоторканості особи, розуміння сутності вказаного виду кримінальних правопорушень та особливостей кримінального провадження щодо них.

Викладачі Оксана Алтухова та Олена Федорова здійснили загальний огляд національного та міжнародного законодавства, детально проаналізували норми Стамбульської конвенції, практику Європейського Суду з прав людини в цій категорії кримінальних проваджень.

Продемонстрований відеосюжет “Згода на секс – не складніше, ніж чашка чаю” налаштував аудиторію на розуміння соціального значення запобігання та протидії статевим злочинам. Тренери акцентували увагу на тому, що для протидії сексуальним злочинам і подолання стереотипних бар’єрів доступу потерпілих до ефективного кримінального правосуддя в суспільстві повинна розвиватися так звана “культура згоди”.

Кандидати та кандидатки на суддівські мантії опанували загальну характеристику злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості, їх родовий і спеціальний об’єкт, особливості об’єктивної та суб’єктивної сторони складу злочинів.

У ході мозкового штурму кожна з міні груп розв’язувала окремі ситуативні завдання, що допомогло слухацькій аудиторії навчитись правильно кваліфікувати та розмежовувати дії осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи, ураховувати певні особливості проваджень зазначеної категорії.

Відповіді кандидатів і кандидаток на запитання індивідуального експрес опитування за допомогою електронної системи клікерів, їх чітка аргументація та вмотивованість, підтвердили готовність майбутніх суддів до здійснення судочинства.