Національна школа суддів України

Доступність людей з інвалідністю до правосуддя

3 грудня 2015 року у приміщенні Укрінформ з нагоди Міжнародного дня інвалідів було проведено прес конференцію за участю проректора Національної школи суддів України Володимира Мазурка та представників Всеукраїнської благодійної організації інвалідів та пенсіонерів “Обличчям до істини”.

Володимир Мазурок представив презентацію Національної школи суддів України щодо забезпечення доступності людей з інвалідністю до правосуддя.

Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання, зокрема про те, що в Україні більшість людей з обмеженими можливостями не мають змоги отримати статус інваліда.

Про це в ході круглого столу в Укрінформі заявив заслужений юрист України Володимир Турський.

“За даними міжнародної організації охорони здоров’я, в Україні повинно було налічуватись десь від 15% до 17% людей з інвалідністю. Ми знаємо, що протягом 20 років у нас цифра стоїть десь на рівні 3 млн людей з інвалідністю.

Це говорить про те, що багато людей не мають можливості в Україні отримувати цей статус. Немає доступності в основному в сільській місцевості, в районних центрах, людям похилого віку отримати інвалідність, тому що стоять бар’єри, що він не може пройти цю процедуру”, - сказав Володиир Турський.

Водночас він наголосив, що сьогодні постало питання про правовий захист, а саме доступ інвалідів до правосуддя. Він наголосив, що суди не пристосовані до людей з обмеженими можливостями. “Якщо не буде доступу до правосуддя, то ці люди позбавлені основного конституційного права, що суспільство не створило можливостей для того, щоб всі громадяни в Україні мали рівні права”, - додав він.

Турський зауважив, що в Україні налічується десь понад 500 тисяч сліпих людей. Кожного року втрачає зір понад 10 тисяч людей.

 Учасники зустрічі висловили упевненість у необхідності реальних змін для забезпечення доступу людей з інвалідністю до судочинства.