Національна школа суддів України

Досвід американських колег щодо дій судової влади в умовах пандемії

24 квітня 2020 року відбулася тристороння нарада представників Національної школи суддів України, Програми USAID “Нове правосуддя” та Національного суддівського коледжу (США, Рено) в режимі відеоконференції, учасниками якої від НШСУ були - Наталія Шукліна, проректор, Ганна Савченко, начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, та Тетяна Пустовойтова, начальник відділу міжнародного співробітництва.

Учасники наради обговорювали організаційні моменти та узгоджували змістовне наповнення запланованих спільних вебінарів. Американські колеги цікавилися діяльністю Національної школи суддів України в період карантину, про що їм розповіла проректор НШСУ Наталія Шукліна, та яку увагу приділяє установа для допомоги суддям справитися зі стресовими ситуаціями, викликаними пандемією, про що розповіла начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко.

Домовлено про дати, час та зміст проведення заходів, а саме:

 
  • 28.04.2020 (16:00-17:30) - "Роль судді та судового адміністратора в умовах пандемії".

Вебінар акцентуватиме увагу на тому, що весь персонал судової системи, зокрема, судді та судові адміністратори, відіграють важливу роль, незалежно від того, чи це ухвалення правильного рішення у справах, пов’язаних із надзвичайною ситуацією у сфері громадського здоров’я або порушеннями карантинних обмежень, чи виконання керівної ролі під час підготовки ефективного реагування у своєму суді, чи розробка та впровадження плану дій на випадок надзвичайної ситуації, чи комунікація із апаратом суду, представниками засобів масової інформації та громадськості, чи забезпечення безперервності в діяльності суду.

  • 29.04.2020 (16:00-17:30) -"Медіація для суддів та судових адміністраторів".

Учасники зможуть зрозуміти, як продовжувати допомагати вирішувати справи під час періоду “соціального дистанціювання” та забезпечити більше можливостей для використання медіації. Крім того, розглядатимуться способи проведення медіації на відстані та демонструватимуться переваги використання медіації як допоміжного механізму для суддів і персоналу суду із метою забезпечення доступу до правосуддя разом із спільнотою медіаторів.

  • 30.04.2020 (16:00-17:30) -"Усвідомленість та зниження стресу у нинішні непрості часи"

Учасники ознайомляться із сучасними дослідженнями щодо усвідомлення, зокрема, нейронауки, та впливу самоусвідомлення на професійні навички й поведінку. Учасники дізнаються про те, як усвідомлення може допомогти справлятися зі стресом, покращити лідерські якості та стимулювати креативність, що надзвичайно важливо для забезпечення ефективного реагування на виклики сьогодення.

Оголошення про заходи розміщено на сайті НШСУ