Національна школа суддів України

Досвід суддів Верховного Суду України для суддівської освіти

18 березня 2015 року у Верховному Суді України відбулася зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука та заступника Голови Верховного Суду України, секретаря Судової палати в кримінальних справах Анатолія Редьки.

 У ході зустрічі були обговорені професійні сфери та потреби для професійного вдосконалення суддів, які мають знайти відображення у програмі  підготовки суддів Верховного Суду України. Планується, що програма підготовки суддів Верховного Суду України буде складатися із загальних заходів для суддів чотирьох судових палат  та роздільні заходи з підготовки суддів окремо відповідних судових палат.  Складовими програми підготовки, що буде проводитися  роздільно,  окрім лекційних занять, актуальних для кожної спеціалізації, будуть тренінги, семінари, робота в малих групах тощо. 

Для участі у проведенні підготовки Верховного Суду України заплановано залучити відомих учених,  провідних адвокатів, очільників верховних судів інших країн, суддів Європейського Суду з прав людини, досвідчених європейських експертів.

Крім того, у ході зустрічі була обговорена можливість передачі досвіду суддів Верховного Суду України в рамках освітніх заходів суддям місцевих та апеляційних інстанцій. Констатувалось, що судді такого високо інстанційного рівня та досвіду можуть бути більш широко та ефективно залучені викладачами та відчутно зміцнити викладацький потенціал підготовки та підвищення кваліфікації суддів. Зазначені обставини у свою чергу будуть сприяти стимулюванню суддів усіх інстанцій до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання.