Національна школа суддів України

Досвідом діляться колеги з апеляційної інстанції

1–12 грудня 2014 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.

Для проходження підготовки прибув 51 суддя місцевих загальних судів Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей. 

Вітальними словами підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик.

Для проведення підготовки запрошено досвідчених суддів Апеляційного суду Харківської області.

Під час підготовки суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області  Іван Струк розповість про особливості призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків, про кримінальне провадження на підставі угод та розгляне із суддями норми Кримінально-процесуального кодексу України 2012 року.

Судді Лариса Швецова, Лілія Гуцал, Віктор Яцина та Олена Тичкова поділяться досвідом щодо питань цивільного судочинства.

Окрім того, до програми  підготовки включено такі теми:

  • Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного законодавства.
  • Актуальні питання застосування земельного законодавства.
  • Особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними.
  • Проблемні питання розгляду спадкових справ.
  • Процесуальні строки при розгляді цивільних справ. Практика Європейського суду з прав людини щодо дотримання розумних строків як складової права на справедливий судовий розгляд.

Окремої уваги заслуговують заняття, які проводять провідні експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз
ім. M. С. Бокаріуса. Судді ознайомляться з особливостями призначення та проведення судово-психологічних, будівельних, авто-технічних експертиз.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.