Національна школа суддів України

Дотримання принципу пропорційності інтересів

20 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайтренінг для суддів місцевих загальних судів “Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна розповіла історію розроблення курсу та наголосила на важливості застосування Конвенції при розгляді справ такої категорії, подякувала викладачам за підготовку ґрунтовного та важливого для практичної діяльності судді матеріалу.

Для проведення тренінгу викладачами залучено суддів Андрія Савчака та Володимира Павліва.

Перед початком  тренінгу судді озвучили свої очікування. Згодом пройшли вхідне експрес–опитування задля визначення рівня їхньої обізнаності з рішеннями Європейського суду.

Судді ознайомилися із основними принципами та понятійним апаратом статті 8 Конвенції, критеріями втручання в приватне життя та підставами виправданості втручання у права, гарантовані цією статтею, сферою особистої автономії людини, тощо.

Під час тренінгу судді залучалися до модерованих дискусій, виконували практичні вправи в міні–групах і  представляли їх до уваги своїх колег.

За результатами цього тренінгу судді вдосконалили свої знання щодо сфери дії статті 8 Конвенції, її понятійного апарату, підстав виправданості втручання державного органу в права, що гарантовані цією статтею; навчилися співставляти норми національного законодавства зі статтею 8 Конвенції та практикою Європейського суду, застосовувати Конвенцію та практику цього суду як джерел права.