Національна школа суддів України

Дотримання та гарантування прав людини в адміністративних судах

12–13 листопада 2014 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Координатором  проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддяпроводить періодичне навчання  суддів адміністративних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

У семінарі беруть участь 45 суддів   Вінницького, Житомирського, Київського, Миколаївського, Одеського, Тернопільського, Херсонського, Хмельницького, Чернігівського, Чернівецького та Черкаського адміністративних окружних та апеляційних судів.

Вітальними словами семінар відкрили головний науковий співробітник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України Валентина Кузьменко,
т. в. о. директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій та старший асистент проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні       Лілія Грудко.

Для проведення семінару запрошено суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову, експертів проектів ОБСЄ в Україні Маркіяна Бема та    Ірину Кушнір.

Маркіян Бем та Ірина Кушнір  розпочали перший день семінару  демонстрацією фільму “Про Європейський суд з прав людини”. Завершився перегляд фільму його активним обговоренням.

Під час семінару судді вивчать умови обмеження прав людини і основоположних свобод (законність, необхідність у демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів) та обговорять принципи юридичної визначеності (строки оскарження, скасування остаточних рішень), роль прокурора поза межами кримінального процесу.

    
    

Окрім того, предметом обговорення буде питання захисту права власності: розгляд справ щодо оскарження рішень контролюючих органів, податковий аспект.

Із повним текстом програми семінару можна ознайомитись на                  веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Чернівецьким регіональним відділенням ( т. в. о. директора –                         Тетяна Аілінчій) спільно з відділом наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення (головний науковий співробітник – Валентина Кузьменко) та Координатором проектів ОБСЄ в Україні  (старший асистент проектів – Лілія Грудко).