Національна школа суддів України

Друге засідання Східно-європейського та Центрально-азіатського регіонального форуму суддів щодо ВІЛ, прав людини і законодавства у цих галузях

15–16 жовтня 2020 року Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) організоване та проводиться друге засідання Східно-європейського та Центрально-азіатського регіонального форуму для суддів щодо ВІЛ, прав людини і законодавства у цих галузях. Від Національної школи суддів України участь у форумі беруть начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова, заступник начальник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці Олександр Коротких, викладач відділу Юлія Герус та суддя Київського районного суду м. Харкова, викладач НШСУ Світалана Муратова.

Модераторами заходу виступають керівник департаменту ПРООН з питань ВІЛ, здоров'я і розвитку для регіону Африки Амітраджит Саха,  технічний спеціаліст Спільної програми по ТБ, ВІЛ-інфекції і вірусним гепатитам, Європейське бюро ВОЗ Олена Вовк, судді Ігорь Кірошка (Молдова), Айвар Кубатов (Киргизстан), Шароф Аланазарзода (Таджикістан), Олена Волкова та Оксана Коваль (Україна).

Метою форуму є створення можливості для колективного обговорення суддями останніх наукових, медичних та епідеміологічних досліджень, пов’язаних з профілактикою, лікуванням та доглядом за ВІЛ-інфікованими особами й особами, які хворіють на СНІД; організація дискусій з приводу останніх міжнародних і регіональних інструкцій щодо ВІЛ та супутніх захворювань; соціальних факторів, що підвищують вразливість осіб, які є носіями ВІЛ; обговорення питань захисту прав людини та, у цьому контексті, судових та законодавчих заходів, прийнятих у відповідь на ВІЛ на національному, регіональному та міжнародному рівні; обмін досвідом та шляхів подолання складнощів, що виникають в роботі, спрямованій на захист прав осіб, які є носіями ВІЛ та мають супутні захворювання.

На форумі обговорюється епідеміологічна ситуація в сфері ВІЛ в регіоні Східної Європи і Центральної Азії, вивчаються міжнародні стандарти і рекомендації щодо ВІЛ, а також узагальнюються наслідки криміналізації передачі ВІЛ, поставлення в небезпеку інфікування і неповідомлення ВІЛ-позитивного статусу. Обговорюється стратегічне судочинство, яке може призвести до законодавчих реформ і змін у судовій практиці, а також презентується Збірка судових справ.

Сесію 2 “Судова влада і правосуддя для людей, що живуть з Віл і ключових груп населення”, що відбудеться 16 жовтня 2020 року, модеруватиме Ольга Шаповалова (НШСУ, Україна).