Національна школа суддів України

Дружнє до дитини правосуддя

1 червня 2020 року з нагоди Дня захисту дітей відбулася презентація результатів дослідження щодо правосуддя, дружнього до дитини (некримінальний аспект), організована Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, громадськими організаціями «Центр політико-правових реформ» та «Вектор прав людини».

Участь у заході від НШСУ взяла Марина Самофал, заступниця начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, яка поінформувала учасників дискусії щодо заходів суддівської освіти з питань правосуддя, дружнього до дитини, що впроваджені та планується впровадити у навчальний процес Національної школи суддів України.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з результатами пілотного моніторингу стану дотримання судами і органами опіки та піклування стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у справах некримінального характеру, здійсненого у 2019 році.

Цікаво, що респонденти, які брали участь у моніторингу, досить високо оцінили рівень підготовки суддів при розгляді справ за участі дитини. Однак, учасники дискусії виокремили й окремі проблеми, що стосуються розгляду цієї категорії справ, зокрема:

-    тривалий строків розгляду справ щодо позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини тощо, що наразі ускладнюється змінами до процесуального законодавства, пов’язаними із карантинними заходами;

-     відсутність згадки у судових рішеннях про заслуховування думки дитини та її зміст.

З матеріалами звіту можна ознайомитися за посиланням: тут