Національна школа суддів України

Двадцять років НШСУ і ДСАУ: “Система правосуддя України в умовах війни: національний та міжнародно-правовий вимір”

7 жовтня 2022 року в Києві розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція високого рівня “Система правосуддя України в умовах війни: національний та міжнародно-правовий вимір”, організована спільно Національною школою суддів України та Державною судовою адміністрацією України за підтримки проєктів/програм міжнародної технічної допомоги з метою фахового обговорення ключових питань правосуддя в умовах воєнного стану.

Зазначимо, що цьогорічна конференція проходить в онлайн-форматі. Серед запрошених учасників – Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, керівники органів та установ системи правосуддя, парламентських комітетів, народні депутати, міжнародні партнери, голови судів, судді, працівники апарату судів та інші.

Дискусію відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

Із вітальними словами до учасників конференції також звернулися почесні міжнародні гості – генеральний директор Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос та Голова операційного департаменту Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Розалін Шихан.

У своєму виступі Микола Оніщук, зокрема, зазначив, що нинішня конференція організована з нагоди 20-річчя з дня утворення двох таких важливих інституцій, як ДСАУ і НШСУ й проходить у часи, які не могли нами бути передбаченими при прийнятті рішення щодо її проведення – це повномасштабна й неспровокована агресія рф. За його словами, були сумніви чи належний цей час для такого роду заходів, але віра в перемогу ЗСУ над агресором, в тріумф демократії над автократією дали впевненість в правильності прийнятого рішення.

Ректор НШСУ привітав учасників з відкриттям конференції та подякував за їх особисту участь в її роботі, а також представив фахову команду національних та міжнародних спікерів заходу. Крім того, окремо було відзначено міжнародних партнерів – Програму USAID, Проєкт “Право-Justice” та Німецький фонд правового співробітництва – за їх допомогу в організації конференції та всесторонню підтримку освітніх зусиль Національної школи суддів України, спрямованих на забезпечення української системи правосуддя можливістю здійснювати ефективне судочинство як в умовах війни, так і в повоєнний час.

У свою чергу Олексій Сальніков, зертаючись до учасників конференції, подякував усім присутнім за те, що в непростих умовах війни вони знайшли можливість приєднатися до цієї дискусії, щоб обговорити важливі питання діяльності ДСАУ та системи правосуддя загалом. Як було наголошено, відзначення 20 річниці з нагоди створення ДСА України стане для нашої подальшої історії роком із маркером “війна”. “Саме крізь призму цього ми й будемо давати оцінку своїм діям, визначати рівень стресостійкості, вмінню приймати непопулярні рішення, тримати удари та долати виклики. Війна вже не зламає наш загартований та міцний дух і прагнення до перетворень, а цей період для Державної судової адміністрації України буде означений вагомими здобутками, оскільки ще 20 років тому були означені чіткі та зрозумілі принципи її діяльності”, – наголосив Олексій Сальніков.

Голова ДСА України також подякував своїм попередникам, які свого часу розбудовували та інституційно зміцнювали судову адміністрацію, яка зараз є визначальним органом у системі організаційного забезпечення діяльності судової влади. Він висловив сподівання, що під час подальшого обговорення нагальних питань діяльності судової влади України в умовах війни буде знайдено цілий ряд нестандартних рішень, які дозволять оперативно розв’язувати складні питання сьогодення.

Програмою конференції передбачені ґрунтовні та фахові доповіді: Голови Верховного Суду Всеволода Князєва (основна доповідь), ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука, голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова, голови Ради суддів України Богдана Моніча, президента Консультативної ради європейських суддів Анке Ейлерс, виконувача обов’язків голови Вищої ради правосуддя Віталія Саліхова, судді, Генерального секретаря Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) Маркуса Брюкнера, керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Девіда М. Вона, головного міжнародного експерта Проєкту ЄС “Право-Justice II” Анни Адамської-Галант, судді, почесної головної радниці з питань суддівської освіти Національного суддівського інституту Канади Адель Кент.

Також заплановані виступи представників національних суддівських шкіл країн Європейського Союзу – Др. Штефана Яґґі, директора Німецької академії правосуддя, Міглени Тачевої, директора Національного інституту юстиції Болгарії, Наталі Рорет, директора Національної школи магістратури Франції, Марко Алми, члена Керівного Комітету Вищої школи магістратури Італії, та  Маргріт Блейс, директора Центру навчання суддів та прокурорів Нідерландів.