Національна школа суддів України

Єдність у застосуванні інтерактивних методів підготовки

17 березня  2015 року проректор Володимир Мазурок провів чергову щотижневу нараду з керівниками відділів за напрямком забезпечення організаційної діяльності. Особливістю проведення цієї наради стала участь у ній у режимі відео зв’язку працівників Львівського, Харківського, Дніпропетровського та Чернівецького  регіональних відділень, на чолі з директорами цих відділень.



Керівники регіональних відділень поінформували про поточні заходи організаційного характеру та підготовку суддів і працівників апаратів судів, які вони забезпечують у своїх структурних підрозділах.

 У ході наради проректор Володимир Мазурок звернув увагу працівників на нагальну потребу запровадження інтерактивних методів у підготовку суддів, яка проводиться в усіх регіональних відділеннях. Керівники регіональних підрозділів розповіли про свої потреби для забезпечення впровадження інтерактивності занять та про свій досвід у застосуванні таких методів викладачами під час проведення  семінарів– тренінгів із суддями та працівниками апаратів судів.

Тетяна Аілінчій, яка виконує обов’язки директора Чернівецького регіонального відділення, розповіла про використання суддями під час проведення занять тестів та завдань,  які вони надають для вирішення своїм колегам. Вона також поділилася організацією викладачами роботи слухачів у малих групах, яка була апробована в ході проведення семінару щодо написання судових рішень.

Директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник ознайомила своїх колег із досвідом використання роздаткових матеріалів викладачем під час проведення занять з ділової української мови та проведення рольових ігор зі слухачами викладачем– психологом.

Директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна звернула увагу учасників наради на використання під час занять із суддями відео роликів, демонстрацію яких проводять викладачі, після чого відбувається їх обговорення в аудиторії суддів.

Володимир Кравчук, суддя Львівського окружного адміністративного суду, який є викладачем Національної школи суддів України та був присутнім на нараді у Львові, коротко поділився своїм досвідом використання на заняттях презентацій в режимі PowerPoint та пояснив переваги використання такого методу підготовки. 

Валентина Коржик, директор Харківського регіонального відділення, довела до відома колег особливості організації та проведення зустрічей із суддями, які будуть проводити заняття, на передодні підготовки суддів. На таких зустрічах у формі бесіди обговорюються питання про те, які саме форми інтерактивної підготовки будуть використовуватися викладачами, які технічні засоби для цього потрібні тощо. Вона також розповіла про те, як викладачі під час проведення занять із суддями та працівниками апаратів судів використовують кейс–стаді та проводять диспути та діалоги.

Необхідно звернути увагу, що відповідно до наказу ректора Миколи Оніщука  викладання навчальних курсів кандидатам на посаду судді, суддям та працівникам апаратів судів має відбуватися з обов’язковим застосуванням інтерактивних технологій.  

У процесі підготовки всіх категорій слухачів Національної школи суддів України застосовуються такі інтерактивні методи навчання, як презентація (демонстрація), тести, експрес–опитування; робота в парах, групове завдання (робота в малих групах), мозковий штурм; вирішення ситуативних завдань (кейсів), моделювання конкретних ситуацій, рольова гра (імітація); дискусія, дебатування, круглий стіл тощо.

На нараді обговорювались також кадрові питання в розрізі нещодавньої зміни структури Національної школи суддів України.

Під час наради було обговорено питання адміністративно– господарської діяльності, вирішувалися питання юридичного та фінансового супроводу підготовки суддів та  працівників апаратів судів.