Національна школа суддів України

Ефективне функціонування системи кримінальної юстиції

17 лютого 2021 року відбулося чергове онлайн-засідання Керівного комітету Фази ІІ проєкту Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України” (далі – Проєкт), який реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки.

Від Національної школи суддів України у фаховій дискусії взяли участь проректорка Наталія Шукліна, начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та виконувач обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Коротких.

На засіданні було презентовано та обговорено робочий план Проєкту на 2021 рік, визначено повноваження Керівного комітету.

Наталія Шукліна позитивно оцінила роботу Проєкту та відзначила його вагомий внесок у забезпечення функціонування системи кримінальної юстиції в Україні, відповідно до європейських стандартів у сфері прав людини.

Надалі проректорка поінформувала членів Керівного комітету та партнерів про результати співпраці Національної школи суддів України з Проєктом. Так, у жовтні–грудні 2020 року спільними зусиллями було проведено дистанційний курс Європейської програми навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP) “Вступ до ст. 5 Право на особисту свободу та недоторканість”, який пройшли 32 слідчих судді. Судді-викладачі Школи брали участь в адаптації навчальних матеріалів цього курсу до національного законодавства та доповненні їх актуальною судовою практикою. Вищезазначений навчальний курс отримав позитивні відгуки від суддів, які його проходили, тому було запропоновано проведення наступного такого курсу у квітні-травні 2021 року. 

Наталія Шукліна зауважила, що одним із важливих елементів співпраці Національної школи суддів України і Проекту є залучення авторитетних міжнародних експертів до програм підготовки суддів. Прикладом подібної співпраці є залучення експерта Ради Європи Джерелі МакБрайда, баристера Моктон Чемберз (Лондон), професора університету Бірмінгем (Великобританія), з виступом на тему “Європейська конвенція та кримінальний процес” до підготовки суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у грудні минулого року та включення його виступу на тему “Практика Європейського суду з прав людини під час проведення негласних операцій (застосування агентів-провокаторів) у антикорупційних провадженнях” й до програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, яку НШСУ проводитиме у співпраці з міжнародними проектами 22–26 лютого 2021 року.

Водночас було схвалено доповнення плану роботи Проєкту на 2021 рік тренінгами на теми дотримання розумних строків розгляду справ, катування, тримання під вартою та кримінальних проступків, а також адаптування та впровадження HELP-курсів з питань кримінально-процесуальних гарантій та захисту прав потерпілих, правосуддя перехідного періоду і досудового розслідування.