Національна школа суддів України

Ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України: місія та візія господарської юрисдикції

31 травня 2024 року в місті Києві з нагоди 33-ї річниці утворення господарських (арбітражних) судів Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду спільно з проєктом Спеціального представника Головування ОБСЄ – Координатора проєктів в Україні “Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни”, Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, проєктами Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” та Європейського Союзу “Право-Justice” прововели міжнародну науково-практичну конференцію “Україна на шляху до євроінтеграції: ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України. Місія та візія господарської юрисдикції”.

Роботу конференції відкрили голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач, голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, заступник керівника проєктів Німецького Фонду міжнародної правової співпраці Вольфрам Гертіг, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, Міністр юстиції України Денис Малюська та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

У виступі М. Оніщук зазначив, що під час конференції будуть обговорені основні функції держави щодо економіки та державної власності в частині регулювання, управління власністю та розгляду спорів про захист прав. Будуть розглянуті та досліджені важливі питання щодо сучасних тенденцій модернізації права державної власності, особливостей банкрутства підприємств, що перебувають у власності чи під управлінням держави, запровадження превентивних механізмів задля використання систем раннього попередження та інструментів запобігання неплатоспроможності.

М. Оніщук торкнувся проблеми виконання судових рішень, зауваживши, що саме судді, розглядаючи спори у сфері економічних відносин, найкраще бачать існуючі колізії, протиріччя та недоліки правового регулювання. І нинішня дискусія сприятиме діалогу законодавчої та судової влади щодо процесу правового врегулювання та вироблення напрямів вдосконалення українського законодавства.

Ректор також поінформував, що Національна школа суддів України наразі працює разом із суддями над розробкою нового навчального курсу з тематики особливостей банкрутства державних підприємств, зокрема державно-оборонного комплексу.

У ході фахової дискусії було обговорено актуальні питань щодо реформування корпоративного управління державним сектором економіки, корпоратизації державного майна, процедури банкрутства державних підприємств в Україні в контексті виконання рішень ЄСПЛ, забезпечення конкурентних засад економіки, стану правового регулювання публічних і оборонних закупівель, захисту прав іноземних інвесторів тощо.

За результатами роботи конференції буде видано збірник тез доповідей та матеріалів спікерів.