Національна школа суддів України

Ефективний захист біженців

29 листопада 2019 року в місті Харкові Національна школа суддів України у співпраці з благодійним фондом “Право на захист” за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні провела для  суддів окружних адміністративних судів семінар–практикум “Процесуальні особливості розгляду судами справ щодо статусу біженця та додаткового захисту”.

Практикум розпочали очільниця Харківського регіонального відділення Валентина Коржик та молодший  польовий офіцер Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Вартан Мурадян.

Участь у його проведенні взяли судді апеляційних адміністративних судів Любов Любчич  і Євген Мєзєнцев,  представник благодійного фонду “Право на захист” Ігор Галицький.

Судді розглянули судову практику щодо розгляду справ шукачів захисту в межах Другого апеляційного адміністративного округу, обговорили такі нагальні питання, як:

  • особливості судового розгляду справ щодо оскарження рішень Державної міграційної служби України у справах шукачів захисту
  • проблеми доказування у спорах щодо статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту
  • практикe Європейського суду з прав людини та вплив на судову систему України й інші дієві механізми ООН із захисту прав людини.

Учасники та учасниці семінару–практикуму запевнили, що проведення аналогічної підготовки  допомагає суддям розібратися в багатьох складних питаннях щодо захисту прав біженців або осіб, які потребують додаткового захисту й позитивно позначається на якості розглянутих справ.