Національна школа суддів України

Ефективний засіб судової комунікації

26 серпня 2021 року Національна школа суддів України за підтримки українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи” провела онлайн–тренінг для тренерів “Новина як ефективний засіб судової комунікації”, розрахований на прессекретарів судів і відповідальних  за зв’язки із громадськістю та засобами масової інформації.  

Онлайновий тренінг відкрила Оксана Шамрай, керівниця групи розробників тренінгу та відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидатка юридичних наук. Вона акцентувала увагу на тому, що тренінг присвячений мистецтву написання якісних новин про суд. Саме добре підготовлена новина є ефективним інструментом роботи прессекретаря у висвітленні роботи суду й налагодженні комунікації із засобами масової інформації, медіа та громадськістю.

У ході дистанційного заняття майбутні тренери ознайомилися  із методикою передачі знань щодо комунікативних засобів, методів, прийомів і технік написання новин, що сприяють наданню об’єктивної інформації про діяльність суду і суддів, налагодженню активного заінтересованого діалогу із суспільством, наближенню українського судочинства до європейських стандартів, поліпшенню обізнаності громадян із діяльністю системи правосуддя.

Тренінг для тренерів має практичне спрямування. У ньому широко використовуються сучасні інтерактивні методи навчання: презентації PowerPoint лекцій, клікерні опитування, обговорення, робота в малих групах з оволодіння практичними навичками написання якісних новин. Матеріали тренінгу розроблені у двох форматах викладання – в аудиторії та на онлайн–заняттях з урахуванням сучасних викликів, пов’язаних з пандемією. Тому дуже важливим для Національної школи суддів України є зворотний зв’язок, щоб знати думку тренерів про всі його складові. Зокрема, як вони відповідають потребам працівників судів.

За результатами напрацювань також буде видано навчально–практичний посібник, який буде надаватися всім заінтересованим особам.

Від українсько–канадського проєкту участь у дистанційному занятті взяли координатор з питань комунікацій  Дмитро Шинкарук і  координаторка з організаційних питань Катерина Чепель, які зазначили, що тренінг є результатом багаторічної, плідної співпраці Національної школи суддів України та українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи”, за допомогою якої розроблено та впроваджено в процес підготовки низку курсів з питань комунікації. 

Розробниками матеріалів тренінгу є досвідчені фахівці із судових комунікацій.  Тренінг для тренерів провели:  Арина Сатовська, експертка українсько –канадського проєкту “Підтримка судової реформи”, Надія Чорна, завідувачка сектору взаємодії зі ЗМІ (пресслужба) відділу інформаційно–аналітичної роботи Вінницького апеляційного суду; Ольга Давид, членкиня Національної спілки журналістів, медіаекспертка. Модерувала на онлайн–занятті Оксана Шамрай.

До тренінгу долучилися 32 учасники та учасниці з усіх регіонів України, які прослухали матеріали та виконали практичні завдання. Незабаром тренінг “Новина як ефективний засіб комунікації”  буде запроваджено в Національній школі суддів України у процес підготовки прессекретарів судів і відповідальних  за зв’язки з громадськістю та засобами масової інформації.