Національна школа суддів України

Експерти обговорили реформу української системи дисциплінарної відповідальності судді

20 травня 2014 року у рамках проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні” відбувся круглий стіл на тему “Закон України ''Про відновлення довіри до судової влади в Україні'' та реформа української системи дисциплінарної відповідальності судді”.

 Національну школу суддів України на заході представляли проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна та начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олександр Іщенко.

Метою заходу було проведення фахової дискусії з правових питань застосування Закону  України “Про відновлення довіри до судової влади в Україні”, проведення аналізу його положень на предмет відповідності європейським стандартам, заслуховування позицій представників Ради Європи щодо виконання Україною рішень ЄСПЛ у справах, пов’язаних з питаннями дисциплінарної відповідальності судді. Окрема увага була приділена реформі української системи дисциплінарної відповідальності судді і проблемам проведення люстрації суддів у контексті згаданого закону та національної практики формування і діяльності тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

У підсумку дискусії експерти прийшли до висновку, що застосування закону “Про відновлення довіри до судової влади в Україні” та проведення люстраційних заходів щодо суддів не повинні стати засобом помсти, а мають бути зразком застосування правових і справедливих механізмів очищення та оновлення судової системи України.