Національна школа суддів України

Експертні читання статей CEDAW

30 квітня 2020 року до 40–річчя Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок пройшли експертні публічні читання “Зобов’язання держави відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок. Статті 13 та 15 Конвенції” (CEDAW). 

До участі в цих публічних читань долучилися начальник відділу Тетяна Фулей.

Проведення читань було організовано Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики  Катериною Левченко, Апаратом Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, Державним комітетом з питань телебачення та радіомовлення та іншими державними установами та громадськими організаціями у форматі онлайн–дискусій.

Тетяна Фулей у виступі на тему: “Рівність перед законом і судом” розкрила зміст частини 2 статті 15 CEDAW, яка покладає на державу зобов’язання надавати жінкам однакову з чоловіками цивільну правоздатність і однакові можливості її реалізації. Окрім закріплення в законодавстві рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, було наголошено на статистику звернення жінок і чоловіків до суду. Аналітичний огляд стану здійснення цивільного судочинства у 2019 році демонструє, що до судів звернулося більше жінок (335,3 тис), ніж чоловіків (245,8 тис). З огляду на те, що серед розглянутих цивільних справ позовного провадження у 2019 році, як і в попередні звітні періоди, переважну кількість становлять спори, що виникають із сімейних правовідносин (190,6 тис., або 37,1 % загальної кількості розглянутих справ), а в таких спорах позивачами переважно є жінки, це пояснює більшу кількість позивачок, аніж позивачів.

Також у виступі були наведені дані зі Звіту за результатами Дослідження ґендерної дискримінації у професійному середовищі адвокатів і судів в Україні, проведеного Координатора проєктів ОБСЄ в Україні у межах проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” у 2015–2016 роках. 

Дані звіту вказують на те, що 34% суддів вважають, що стать сторони має значення для певної категорії справ і це виявляється у більш лояльному ставленні до жінок з боку суддів, а також що 54% адвокатів використовували стать сторони як аргумент під час розгляду справ (21% - іноді, 33% - часто). Це показує актуальність проблеми гендерних стереотипів і необхідність їх подолання, зокрема, при здійсненні правосуддя. 

Тетяна Фулей зазначила, що Національна школа суддів України завершує розробку курсу для суддів щодо подолання гендерних стереотипів.