Національна школа суддів України

Електронні докази в цивільному та господарському процесі

26 червня 2024 року Національна школа суддів України провела онлайн-семінар для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду “Електронні докази в цивільному та господарському процесі. Судова практика”.

Освітній захід відкрила заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва, яка привітала учасників, ознайомивши з програмою семінару та представила викладачів: суддю Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганну Майну, суддю Господарського суду Донецької області Ольгу Уханьову, головну наукову співробітницю відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, доктора філософії в галузі права Тетяну Богданевич.

У ході семінару учасники та учасниці обговорили питання стандартів доказування в змагальному процесі, сучасні підходи оцінки електронних доказів, їх поняття та види, розглянули судову практику Верховного Суду щодо оцінки електронних доказів, особливості їх використання, порядок приймання, зберігання та знищення речових доказів по справі, зосередили увагу на електронних доказах у господарському, цивільному судочинстві, дослідили джерела електронних доказів, порядок зберігання даних, їх обробку поза пристроєм та за межами внутрішньої мережі, зберігання на серверних фермах, зберігання в інших країнах, в різних місцях та у випадках переміщення даних.

На закінчення семінару слухачі та слухачки висловили свої думки і поділилися враженнями й побажаннями в анкетах зворотного зв’язку.