Національна школа суддів України

Електронний суд: загальні відомості та особливості використання

7–11 грудня 2020 року Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів місцевих загальних судів, головних та провідних спеціалістів місцевих і апеляційних судів.

Вітальною промовою навчальний захід відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, заслужений юрист України Валентина Коржик.

Підготовку розпочала суддя з багаторічним досвідом роботи, кандидат юридичних наук Тетяни Штих, яка обговорила питання організації діяльності канцелярії суду з виконання покладених на неї задач і функцій, розподілу обов’язків між працівниками та організації прийому, реєстрації, розподілу кореспонденції, що надійшла до суду.

Про застосування Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України розповіла керівник апарату районного суду Олена Безбородова. Окрім цього, викладач зупинилась на питаннях практичного застосування основ управління в окремому підрозділі суду та важливості командної роботи в колективі.

Також у ході підготовки заступник керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду Олена Розумняк приділить увагу роботі з документами, які містять службову інформацію з грифом “Для службового користування”.  

Головний спеціаліст відділу узагальнення судової практики, роботи по розгляду звернень фізичних та юридичних осіб і зв’язку зі ЗМІ Харківського окружного адміністративного суду Анна Лещенко поділиться своїм досвідом організації роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”.

Окремим навчальним блоком у підготовці передбачено низку лекцій під загальною назвою “Підсистема “Електронний суд” та модуль “Електронний кабінет” як складові ЄСІТС. Особливості функціонування з автоматизованою системою документообігу суду”. Заняття проведе начальник відділу супроводу онлай сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль. Викладач розповість про реєстрацію заяв в автоматизованій системі документообігу суду, проблемні питання обміну електронними  документами між судом та учасниками судового процесу, роботу з електронною справою тощо.

Один день підготовки присвячено вебінару на тему: “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма”. Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук Василь Пивоваров розповість про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю, доведе до відома слухачів окремі аспекти ділового листування, стилю ділових листів, оформлення цифрової інформації в ділових паперах.

Цікавими та змістовними для слухачів будуть інтерактивні лекції головного редактора видання “Держслужбовець” Андрія Мацокіна щодо вимог  Закону України “Про державну службу” та антикорупційне законодавство.

Суддя Люботинського міського суду Харківської області, кандидат юридичних наук Ірина Дем’яненко завершить підготовку лекцією щодо методів планування і оптимізації робочого часу та етики спілкування працівників апарату суду.

Повний текст програми підготовки розміщено на сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.