Національна школа суддів України

Енциклопедія, необхідна правосуддю

29 травня 2015 року в Національній школі суддів України відбулося спільне засідання наукової ради та редакційної колегії видання "Енциклопедія правосуддя".



Метою першого засідання було обговорення концепції глосарію, методології та організації роботи з написання термінів, що увійдуть до видання.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що “Енциклопедії правосуддя" покликана привести термінологію, понятійно-дефініційний апарат правосуддя до реалій і вимог сьогодення. Народження проекту зумовлено, крім іншого, відсутністю в країні енциклопедичного видання з тематики судової діяльності.

У ході обговорення члени наукової ради та редакційної колегії, а це знані вчені-фахівці у галузі конституційного, цивільного, кримінального, господарського та адміністративного судочинства висловили своє бачення щодо змісту, мети, аудиторії майбутнього видання.

Зокрема, Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін наголосив на необхідності підготовки методичних рекомендацій щодо написання термінів та глосарію енциклопедії.

Дискутувалися  також широта змістового наповнення, обсяг та глибина розкриття термінів, методологія їх написання. Констатувалося, що видання має включати окреслене число термінів, концентруватись на вузлових інститутах та поняттях зі сфери правосуддя, бути практично корисним у суддівській діяльності.

За результатами засідання було погоджено загальний план роботи над виданням,  домовлено актуалізувати та узгодити у короткій перспективі редакцію глосарію з урахуванням висловлених  пропозицій.