Національна школа суддів України

Етичні дилеми – вибір завжди за нами

6 вересня 2024 року Національна школа суддів України провела у місті Кам’янець-Подільському семінар для суддів місцевих та апеляційних судів “Здійснення правосуддя під час війни та після неї: нові виклики суспільного сприйняття та етичні дилеми”.

Семінар організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (далі КМЄС).

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна подякувала експертам з КМЄС за багаторічну співпрацю, представила викладачів та  підкреслила, що повага до судової гілки влади та довіра суспільства до неї, є безумовними гарантіями ефективності системи правосуддя. Оновлення положень Кодексу суддівської етики – це вимога часу, яка зумовлена змінами у законодавстві та швидким розвитком демократичних процесів у суспільстві, - резюмувала директорка відділення.

Старша радниця КМЄС з питань судового переслідування міжнародних злочинів Магда Кул та старший радник КМЄС з питань розслідування міжнародних злочинів Якоб Вілларедт поділилися з учасниками заходу датським та голландським поглядом щодо вирішення  етичних дилем.

Барт Шефферс, радник і тренер КМЄС з питань належного врядування підняв тему виникнення етичних дилем, як розглядати етичні дилеми та робити вибір.

Питання незалежності та авторитету судової гілки влади крізь призму сучасних етичних стандартів висвітлила Оксана Грищук, суддя Конституційного Суду України.

Член Вищої ради правосуддя та суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Інна Плахтій у своїй презентації розповіла про дисциплінарну відповідальність суддів за порушення норм суддівської етики та наголосила на дисциплінарних провадженнях, які розглядалися Вищою радою правосуддя.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді та голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов, презентував напрацювання робочої групи Ради суддів України з оновлення Кодексу суддівської етики та звернув увагу, що остаточна редакція Кодексу буде прийнята на найближчому з’їзді суддів України. Для обговорення було представлено у порівнянні версії чинного Кодексу суддівської етики та проєкт змін до нього.

Наприкінці семінару Оксана Грищук провела модеровану дискусію та надала можливість кожному учаснику зосередитись на важливих питаннях, які підняли доповідачі протягом заходу.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.