Національна школа суддів України

Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників суду

22 травня 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з  Апеляційним судом міста Києва було проведено семінар з працівниками апарату Апеляційного суду міста Києва на тему: “Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року №33”   

Значення професійної етики працівників судів важко переоцінити. Адже відвідувачі судів, перед тим як потрапити до зали судових засідань, перш за все спілкуються з працівниками апарату суду – судовим розпорядником, секретарем судового засідання, секретарем суду чи консультантом. Все залежить від конкретних обставин. І по тому, як себе поведе у розмові працівник апарату суду, у відвідувачів створюється відповідне враження як безпосередньо про конкретний суд, так і про всю судову систему України.

Отже, працівники апаратів судів зобов’язані знати етичні основи судової діяльності, беззаперечно дотримуватися правил професійної етики працівника суду.

З цією метою Національною школою суддів України разом з Апеляційним судом міста Києва безпосередньо у приміщенні Суду було організовано проведення відповідного семінару, куди  викладачем запрошено суддю Авдіївського міського суду Донецької області Олену Панченко.

Під час виступу вона зосередила увагу  слухачів  на  актуальності  теми семінару щодо етичних основ судової діяльності, професійної етики працівників суду, оскільки довіра громадськості до судової системи, до морального авторитету та чесності судової влади займає першочергове місце в сучасному демократичному суспільстві. Сьогодні суди особливо потребують довіри громадян. Найефективнішим способом досягти цього – дотримання вироблених й прийнятих правил корпоративної поведінки працівниками суду. Олена Панченко, як член робочої групи, приймала безпосередню участь у розробці остаточного тексту Правил поведінки працівника суду України у 2010 році, детально розповіла слухачам про  непростий шлях процесу створення Правил, про всіх учасників конференції, хто сприяв їх появі, хто доклав свої знання, свій досвід, свою працю, ентузіазм та віру. Великий інтерес у слухачів викликало обговорення  засад, на яких ґрунтуються Правила поведінки працівників суду, затверджені рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року №33.

Підсумовуючи свій виступ викладач зауважила, що впровадження таких Правил поведінки працівників суду сприяло кращому застосуванню законів України “ Про державну службу”, “Про судоустрій і статус суддів України”, “Про засади запобігання та протидії корупції”,  “Про забезпечення права на справедливий суд” та переконала слухачів, що досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для формування у суспільстві довіри до судової  влади.

Повний текст програми семінару розміщено на веб - сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.