Національна школа суддів України

Етика поведінки – один із компонентів доброчесності судді

23 лютого 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг для суддів  місцевих загальних судів на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді”.

У тренінгу беруть участь судді місцевих загальних судів, призначені на посаду судді вперше (4–5 рік роботи), які з 22 по 26 лютого 2016 року проходять підготовку у Львівському регіональному відділенні.

З метою зміцнення та підтримки довіри суспільства до судової влади Рада суддів України 22 лютого 2016 року на своєму черговому засіданні затвердила Коментар до Кодексу суддівської етики.  Цей Коментар має на меті роз’яснити необхідність демонстрації й пропагування високих стандартів поведінки суддів, які добровільно беруть на себе суттєві обмеження, пов’язані з дотриманням етичних норм під час здійснення правосуддя, та в позасудовій поведінці.

Реалізація принципів правової держави багато в чому залежить від діяльності судів та забезпечення права кожного на доступ до правосуддя. Саме правосуддя забезпечує дотримання прав і свобод громадян та їх захист у випадку порушень, виступає гарантом законності й порядку в суспільстві. Тому формування моделі поведінки судді відіграє дуже важливу роль у цілісному механізмі правової держави.

Тренерами цього курсу є суддя Апеляційного суду Львівської області Наталія Курій, суддя Буського районного суду Ганна Шендрікова, суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур. Для фасилітування запрошено суддю Апеляційного суду Рівненської області Сергія Хилевича, суддю Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Іванну Ковалюк та суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ярослава Артиша.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України   в розділі “Підготовка”.