Національна школа суддів України

Еволюція судових рад та їх роль у незалежних судових системах

29 листопада 2021 року Проєкт Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя” спільно з Верховним Судом провели онлайн–круглий стіл, під час якого було презентовано новий  Висновок Консультативної ради європейських суддів №24 (2021р.) щодо еволюції судових рад та їхньої ролі у незалежних і неупереджених судових системах (далі – КРЄС, Висновок). Від Національної школи суддів України у фаховій дискусії брали участь ректор Микола Оніщук, проректорка Наталія Шукліна, начальниця відділу Тетяна Пустовойтова, заступники начальника відділу Олександр Іщенко та Марина Самофал.

Роботу круглого столу відкрили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального Секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов та голова Секретаріату Консультативної ради європейських суддів Арташес Мелікян.

Міжнародний експерт Ради Європи Дуро Сесса презентував змістовну частину нового Висновоку Консультативної ради європейських суддів, а представники судової влади України – суддя Конституційного Суду України, член Консультативної ради європейських суддів Віктор Городовенко, виконуючий обов’язки Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та голова Ради суддів України Богдан Моніч поділилися своїм баченням щодо подальшої імплементації рекомендацій Висновку задля розвитку й реформування української судової системи та забезпечення верховенства права.

У своєму коментарі Микола Оніщук звернув увагу учасників та учасниць круглого столу на 36 пункт Висновку, у якому йдеться про принцип безперервності діяльності судових рад, наголосивши, що забезпечення повноти їх складу є одним із ключових принципів будь-якої реформи щодо діяльності судової системи. Ректор також схвально оцінив інше положення цього ж пункту щодо повторного обрання членів судової ради, зазначивши, що для забезпечення її незалежності слід уникати частого переобрання членів, які працюють на постійній основі, і віддавати перевагу тривалим фіксованим строкам.

Окрім цього, Микола Оніщук зупинився на питанні надання судовим радам необхідних інструментів правового захисту своєї діяльності, аби законодавець чи інші суб’єкти публічної влади ухваленими рішеннями не могли зашкодити незалежній діяльності судових рад. Ректор зауважив, що наразі важливо забезпечити конституційні підвалини щодо права звернення судових рад безпосередньо до Конституційного Суду України для захисту власної незалежності.

КРЄС вказує на те, що правила на папері мають бути перетворені на реальну культуру діяльності судових рад. Нормативна модель виглядає доволі привабливо і впевнено, проте коли мова доходить до реалізації, то справи виглядають не так радісно. Потрібно не лише декларувати стандарти РЄ, але й впроваджувати їх в українську правову систему, – підсумував Микола Оніщук.

Під час круглого столу було обговорено викладені у Висновку рекомендації щодо компетенції, організації та складу судових рад, їхньої легітимності та відповідальності, а також взаємовідносин з громадянським суспільством, засобами масової інформації, антикорупційними органами тощо.