Національна школа суддів України

Європейська система захисту прав людини в центрі уваги помічників суддів

З 8 по 12 квітня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічники суддів окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Розпочалась підготовка інтерактивною лекцією з презентацією Power Point щодо застосування адміністративними судами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду, яку проведе суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко. Під час занять учасники розглянуть загальні положення Конвенції, проаналізують діяльність Європейського суду на усіх стадіях судового розгляду до прийняття рішень судом та контролю за їх виконанням, опрацюють правові позиції Європейського суду на прикладі рішень, що набули статусу остаточних у конкретних справах. Також викладач проведе заняття з основ тайм-менеджменту: навчить присутніх ефективним методикам оптимізації робочого часу, рівномірного розподілу навантаження, навичкам побудови стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку. Надзвичайно корисними для помічників суддів будуть практичні поради Олени Панченко щодо способів профілактики та уникнення професійного вигорання.

Про основи правового письма та процесуального документування, нові стандарти судово-процесуального документування, особливості та зміни в офіційно-діловому мовному стилі присутнім розповість  головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Пізнавальним та актуальним буде виступ радника генерального директора Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Оксани Літвінової щодо концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, функціонування основних її модулів, особливостей роботи з підсистемою електронного суду та принципів роботи з електронною справою.

Надзвичайно цікавою та інформативною буде інтерактивна лекція судді Львівського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Олександра Сасевича про міжнародні стандарти, принципи виборчого права, суб’єктивні виборчі права. Учасники розглянуть узагальнення практики розгляду спорів, пов’язаних із забезпеченням реалізації громадянами права голосу на виборах та референдумах, обговорять особливості розгляду виборчих справ в апеляційному порядку.

Начальник відділу організаційного забезпечення розгляду адміністративних справ та архіву Львівського окружного адміністративного суду Оксана Котовська опрацює з помічниками суддів судову практику в митних справах з урахуванням правових позицій Верховного Суду.

Судову практику в податкових спорах слухачі зможуть обговорити з суддею Окружного адміністративного суду міста Києва, кандидатом юридичних наук Костянтином Пащенком, а окремі аспекти розгляду спорів щодо проходження, прийняття та звільнення з публічної служби – з суддею цього ж суду Володимиром Донцем.

Про корупційні прояви в діяльності помічників суддів при здійсненні ними професійних обов’язків у рамках патронатної служби учасники підготовки дізнаються з виступу головного спеціаліста відділу проведення  спеціальних перевірок НАЗК Катерини Скрипко, яка одночасно надасть поради щодо запобігання корупційним проявам та ознайомить з окремими аспектами юридичної відповідальності за корупційні правопорушення.

На завершення підготовки учасники матимуть можливість подискутувати з викладачами, поділитися власними думками та отримати відповіді на актуальні запитання від досвідчених викладачів.