Національна школа суддів України

Фахова дискусія щодо шляхів вирішення систематичних проблем у пенітенціарній системі України

27 серпня 2020 року Національна школа суддів України долучилася до роботи міжнародного круглого столу “Пошук ефективних шляхів вирішення систематичних проблем у пенітенціарній системі в Україні”, організованого в рамках спільного проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки в’язничної реформи в Україні – SPERU”.

Національну школу суддів України на онлайн заході представляли проректор з науково-дослідної та науково-методичної роботи Наталія Шукліна, начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький та співробітниця відділ наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти  Оксана Кучів.

Вітальними словами захід відкрили заступник Міністра юстиції України – Державний Уповноважений з питань виконання рішень ЄСПЛ Іван Ліщина, заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька та Президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням Микола Гнатовський.

Предметом обговорення учасників та учасниць круглого столу стали конкретні кроки щодо виконання висновків Ради Міністрів та ЄСПЛ щодо рішень у групах справ “Невмержицький/Сукачов проти України” (переповненість та погані умови утримання в СІЗО, відсутність ефективних засобів захисту).

За підсумками фахової дискусії були визначені шляхи для забезпечення ефективного виконання  міжнародних зобов’язань України та подальшого застосування стандартів Ради Європи у реформуванні пенітенціарної служби.

Для участі в роботі круглого столу також було запрошено представників Департаменту Ради Європи з виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права, Офісу Генерального Прокурора, Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, Верховного суду України та Державної кримінально-виконавчої служби України.