Національна школа суддів України

Фахова дискусія щодо застосування оновленої статті 209 КК України у національній практиці

14 грудня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” провели фахову онлайн–дискусію щодо застосування оновленої статті 209 КК України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) у національній практиці України.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відзначив важливість теми заходу в реаліях сьогодення та звернув увагу учасників дискусії на зусилля Національної школи суддів України у виконанні заходів загального характеру у сфері зміцнення механізмів протидії корупції через суддівську освіту, зокрема, підготовку і проведення у 2020–2021 роках спеціалізованих тренінгів для суддів на тему “Судовий розгляд кримінальних проваджень щодо протидії відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом”.

У ході дискусії був презентований аналітичний документ Ради Європи “Аналіз і коментар щодо статті 209 Кримінального кодексу України (зі змінами, внесеними Законом № 361 від 28 квітня 2020 року)”, який підготовлений Робіном Селлерсом, баррістером із Великобританії та експертом Ради Європи.

Модерування дискусії здійснювали заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності суддів та органів суддівського самоврядування Олександр Іщенко та керівник проєкту Ради Європи “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Сергій Рибченко.

До участі у заході були запрошені судді, прокурори, детективи Національного антикорупційного бюро України, слідчі правоохоронних органів та працівники Держфінмоніторингу.

Зі змістом документа “Аналіз і коментар щодо статті 209 Кримінального кодексу України (зі змінами, внесеними Законом № 361 від 28 квітня 2020 року)” можна ознайомитися тут.