Національна школа суддів України

Фахове стажування для отримання навичок розгляду кримінальних проваджень

28 лютого начальник відділу спеціальної підготовки Олександр Гашицький і головний спеціаліст цього відділу Наталія Свиридова відвідали Шевченківський районний суд міста Києва, де зустрілися із суддями–наставниками Мариною Антонюк, Павлом Слободянюком і майбутніми суддями, які проходять стажування в цьому місцевому судді з кримінального судочинства та судочинства у справах про адміністративні правопорушення.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо умов проходження стажування, результатів виконання слухачами та слухачками індивідуальних планів стажування. Олександр Гашицький зауважив, що у 2018 році запроваджено нову програму з удосконалення організації та роботи судів “Модельні суди в Україні” за підтримки Проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)” на базі укрупнених місцевих судів, які мали нижчий порівняно з іншими судами рівень технічного та фінансового забезпечення й охоплювали найбільшу кількість учасників.

Нині Шевченківський районний суд міста Києва розміщено у приміщенні з належними умовами та кращим рівнем технічного та фінансового забезпечення. Тому кандидати та кандидатки на посади суддів мають неабиякі можливості перейняти досвід, набутий суддями та працівниками апарату суду фахового досвіду організації відправлення правосуддя.

Суддя Марина Антонюк поділилася враженнями про фахову підготовку майбутніх служителів Феміди, наголосивши, що наставники (коучі) знаходять можливості для надання необхідних роз’яснень і настанов під час ознайомлення з практикою розгляду різних категорій кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення.

Наставники діляться досвідом з майбутніми колегами про особливості підготовки та розгляду кримінальних проваджень, що мають суспільний резонанс та розглядаються Шевченківським районним судом міста Києва.

Майбутні служителі Феміди Наталія Бражник і Дмитро Дударець підкреслили, що на стажуванні вони із задоволенням відвідують багато судових засідань з розгляду різних категорій кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення. Неабиякий інтерес у майбутніх служителів Феміди викликають питання щодо особливостей кримінально–правової кваліфікації злочинів і правопорушень, меж розгляду провадження, вирішення питання про речові докази, процесуальних витрат у кримінальному провадженні тощо.

Окремо обговорювалися питання підготовки до підсумкового контролю успішності виконання ІV блоку Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Набуті під час стажування вміння і навички будуть сприяти підготувати проект судового рішення на високому рівні, а отриманий рівень знань буде ще однією успішною сходинкою у здобутті професії судді.