Національна школа суддів України

Фактори, що сприяють ухваленню колегіальних судових рішень

13 липня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) та за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” провела для суддів, працівників апаратів судів, інших правників черговий із серії онлайн–вебінарів “Колегіальне ухвалення судових рішень”.

Вебінар розпочали проректор Володимир Мазурок і заступниця керівника Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя” Наталія Петрова.

Проректор зазначив, зокрема, що Національна школа суддів України у підготовці кандидатів на посаду судді, суддів і помічників судді значну увагу відводить саме знанням, умінням і навичкам готувати та обґрунтовувати виважені судові рішення, зокрема, у ході їхнього як одноособового, так і колегіального розгляду судових справ.

Для проведення підготовки суддів різних інстанцій – першої, в якій більшість рішень ухвалюється одноособово, апеляційної – рішення ухвалюються колегіями у складі трьох суддів,   та касаційної – яка діє в складі п’яти й більше суддів,  матеріали курсів щодо підготовки судових рішень розробляються з урахуванням зазначених особливостей.

Так, до програми орієнтаційного курсу для суддів Верховного Суду, який проводився у 2017 році за підтримки проєктів міжнародної технічної допомоги, зокрема, Програми реформування сектора юстиції USAID “Нове правосуддя”, було включено проведення одноденного тренінгу ПРИЙНЯТТЯ КОЛЕГІАЛЬНИХ РІШЕНЬ. Викладачами для проведення цього тренінгу залучалися міжнародні та національні експерти. Володимир Мазурок навів зі свого суддівського досвіду приклад висловлення письмової окремої думки в ході ухвалення колегіального судового рішення в суді другої інстанції.

Керівник відділу з питань розвитку викладацького складу і програм онлайн– навчання Національного суддівського коледжу США Джозеф Соєр представив викладачку заняття та зазначив, що процес ухвалення колегіальних рішень у певних ситуаціях може виявитись досить складним, адже для прийняття виваженого рішення необхідно досягнути балансу різних точок зору членів колегії суддів.

Під час онлайн–заняття викладачі – Джозеф Соєр та професорка з комунікацій Університету Невади (Ріно) Джилл Толз у ході інтерактивних презентацій ознайомили слухачів і слухачок вебінару із психологічними аспектами процесу ухвалення колегіальних рішень і факторами, що можуть сприяти колегіальності або підривати її. Окрім цього, спікери розповіли як ефективно використовувати колегіальність для підвищення якості правосуддя.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 50 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів, працівників Національної школи суддів України та правників.

Заключний із серії онлайн–вебінарів буде проведено 22 липня 2021 року та присвячено основам кібербезпеки в судах.