Національна школа суддів України

Актуальні питання суддівської етики

31 березня 2016 року в місті Дніпропетровським місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” в межах підготовки суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше  (4–5 рік роботи).

У тренінгу взяли участь 10 суддів місцевих господарських судів Дніпропетровської та Донецької областей.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник представила слухачам викладачів – суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталію Онушко і Миколу Макарова та суддю Самарського суду м. Дніпропетровська у відставці Галину Маймур.

Під час проведення тренінгу судді розглянули питання щодо дотримання принципів суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, принципів і стандартів етичної поведінки в позасудовій діяльності судді, поведінки судді під час здійснення правосуддя.

Значну увагу було приділено виконанню практичних робіт у малих групах та обговоренню ситуативних завдань, де кожен з учасників тренінгу надав відповідь на запитання судді-доповідача, висловив свою думку та за допомогою фліп-чарта презентував своє бачення принципів, які суддя повинен демонструвати в судовому процесі.

Після завершення тренінгу викладачами було проведено анкетне оцінювання суддів, із результатами якого було ознайомлено кожного суддю.

Окрім того, було проведено анкетне опитування суддів щодо якості проведення тренінгу.