Національна школа суддів України

Фінальна тематична конференція

4 червня 2021 року проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” у співпраці з Національною школою суддів України завершує серію тематичних онлайн–конференцій в рамках нової фази Ініціативи “Модельні суди” заходом на тему “Сервіси для вразливих користувачів суду: європейський досвід та українські практики”.

З вітальними словами на конференції виступили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков та міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська – Галлант

Наталія Шукліна висловила слова подяки команді Проєкту за ініціативу створення нових волонтерських служб у судах, що забезпечать вразливим відвідувачам почуття безпеки, та акцентування уваги на дуже важливих питаннях та проблемах, що існують в судовій системі України, серед яких потреби вразливих груп користувачів суду та проблеми їх доступу до правосуддя.

Пані проректор також наголосила на тому, що Національна школа суддів України приділяє велику увагу забезпеченню та формуванню належного рівня  правосвідомості суддів та працівників апарату судів щодо ставлення до громадян з інвалідністю та іншими фізичними/психічними вадами.

У ході онлайнової конференції адвокатка, експертка з захисту прав жінок, жертв гендернозумовленого та сексуального насильства, міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justicе” Моніка Соколовська висвітлила питання потреби вразливих груп користувачів суду та проблеми їх доступу до правосуддя, міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice” Іріна Урумова поділилася міжнародним досвідом щодо впровадження Служби підтримки вразливих користувачів суду, а президентка ГО “Ла Страда-Україна” Катерина Черепаха наголосила на необхідності продовження впровадження сервісів для вразливих категорій осібв Україні.

У свою чергу представники модельних судів поділилися з учасниками заходу своїми практиками щодо впровадження сервісів для вразливих користувачів суду.

У роботі конференції від Національної школи суддів України також взяли участь начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук та працівники відділу.