Національна школа суддів України

Фінальне заняття з верховенства права та суддівської етики

2 червня 2021 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” спільно з Національною школою суддів України провели заключний інтерактивний модуль навчального курсу для суддів з питань верховенства права та суддівської етики, який був підготовлений і проведений міжнародними та національними експертами.

Фінальне онлайнове заняття відкрили голова Комітету Ради суддів України з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Ради суддів України Олександр Сасевич, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Поліна Лі.

Заключний навчальний модуль був присвячений актуальній темі “Право на справедливий суд згідно зі статтею 6 ЄСПЛ”, яку презентували кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, медіаторка Тетяна Цувіна та суддя Окружного суду м. Кракова, викладач Національної школи судочинства та прокуратури Польщі Даріуш Мазур. Експерти також провели практичний семінар з елементами інтерактивної дискусії із обговорення публічної судової справи відомого кінорежисера Романа Поланські, який понад 40 років переховується в Європі від американських правоохоронних органів, аби уникнути суду за сексуальне насильство стосовно неповнолітньої.

Окрім цього, тренери навчального курсу – національні та міжнародні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice” Тетяна Цувіна, Даріуш Мазур, Дмитро Вовк, Марйо Наапі – коротко і акцентовано підвели підсумки усіх семи проведених інтерактивних модулів з актуальних питань навчального курсу з питань верховенства права та суддівської етики, а також висловили зацікавленість у подальшій співпраці з Проєктом та Національною школою суддів України щодо підготовки суддів із даної тематики.

У підсумку навчального дня організатори анонсували проведення найближчим часом підсумкової конференції, яка стане логічним завершенням усього навчального курсу та під час якої суддям вручать сертифікати від Проєкту ЄС “Право-Justice” та Національної школи суддів України про успішне проходження навчання.