Національна школа суддів України

Формування іміджу правосуддя прессекретарями судів

17 травня 2021 року Національна школа суддів України розпочала тижневу онлайн–підготовку та підвищення рівня кваліфікації спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прессекретарі) місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Відкрила онлайнові заняття начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук, яка  ознайомила учасників та учасниць із питаннями, що передбачені у програмі занять.

Підготовка розпочалася з удосконалення знань і навичок із культури українського ділового мовлення, що є надзвичайно важливою складовою ефективного та якісного виконання прессекретарями своїх професійних обов’язків. Зміни та доповнення в українському правописі презентує головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксани Кабиш.

Суддя–спікер Ігор Лисак зосередить акценти на  розмежуванні прав і обов’язків прессекретаря та  судді–спікера.

Радниця заступника голови Вищої ради правосуддя Олена Єрхан доповість про виявлення та запобігання фейковим новинам і дезінформаційним матеріалам щодо діяльності судів, організації та координації роботи суду під час розгляду резонансних справ і в інших кризових ситуацій, надасть для використання у роботі пам’ятку про порядок дій у кризових ситуаціях. Викладачка поділиться дієвими методами налагодження ефективної комунікації між судами та засобами масової інформації, окремо зупиниться на важливих інструментах соціальних медіа, що впливають на формування іміджу суду.

Етику працівників апаратів судів через призму  міжнародних стандартів у цій сфері, етичні основи судової діяльності, правила поведінки працівників апаратів судів та етичні особливості спілкування в соціальних мережах доповість суддя Вищого адміністративного суду у відставці Тетяна Чумаченко.

Від ефективного виконання прессекретарями судів своїх професійних обов’язків значною мірою залежить формування авторитету судової влади в суспільстві та рівень довіри громадськості до судової гілки влади в цілому. Як правильно використовувати свої знання, уміння та навички задля підвищення рівня авторитету судової влади, як готувати та поширювати новини, пресрелізи, пресанонси, PR–тексти, виходячи із запитів суспільства, прессекретарі дізнаються з виступу головної спеціалістки із забезпечення  зв’язків з громадськістю Людмили Безусової–Попович.

Під час підготовки спеціалісти й спеціалістки із забезпечення зв’язків зі ЗМІ удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.