Національна школа суддів України

Формування культури примирення

16 жовтня 2015  року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у засідання робочої групи учасників пілотного впровадження досудового врегулювання спорів за допомогою професійного судді. Таке впровадження є одним із компонентів українсько – канадського проекту "Освіта суддів для економічного розвитку".

У ході  засідання робочої групи учасники обмінялися інформацією та підвели підсумки пілотного запровадження процедури досудового врегулювання спорів у судах. Було також проаналізовано проект змін до процесуальних кодексів стосовно запровадження процедури досудового врегулювання спорів, нормативні та інституційні засади застосування процедури, її сумісність з іншими практиками альтернативного врегулювання спорів.

Констатувалось, що  законодавче закріплення досудового врегулювання спорів за допомогою професійного судді стане значним кроком в напрямку зміцнення гарантій захисту прав людини, дозволить оптимізувати процеси відправлення правосуддя і сприятиме зміцненню довіри до нього.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що найближчим часом у ході конституційного реформування правосуддя та суміжних інститутів буде можливим закріплення у процесуальному законодавстві інституту досудового врегулювання спорів.

Суддівська освіта,  розуміючи актуальність процедури ДВС, активно розвиває тему та впроваджує її у навчальний процес. Зокрема, тематика досудового та інших альтернативних практик врегулювання спорів, адаптована та поглиблена, відображена у програмі підготовки кандидатів на посаду судді. Формування у суддівського корпусу навичок застосування судового врегулювання спорів відбувається та буде активізовуватись через навчальні заходи з підтримки і підвищення кваліфікації суддів – відмітив Микола Оніщук.

Реалізований проект із пілотного впровадження процедури ДВС та перспективи поширення цього корисного досвіду є надзвичайно важливими. Адже досудове врегулювання спорів може стати дієвим механізмом зменшення рівня конфліктності та навантаження на судову систему. Але основна ціль, що мотивує розвивати цей інститут – формування культури примирення, яка конче необхідна суспільству та країні – резюмував ректор.