Національна школа суддів України

Формування лідерських навичок судді

1 червня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) провела черговий із серії відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення і обміну досвідом із американськими колегами актуальних питань повсякденної суддівської діяльності.

Четвертий вебінар, присвячений лідерським навичкам судді, розпочали проректор Наталія Шукліна, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Девід Вон і директор спеціальних проектів у Національному суддівському коледжі (Ріно, США) Вільям Брансон. Було зазначено, що лідерство в широкому розумінні вважається найважливішою складовою ефективного адміністрування  у системі правосуддя. І для досягнення реальної незалежності лідерам судової системи необхідно долати опір та діяти не з позиції влади й авторитету, а радше вміти надихнути на дії та зміни через ефективну та грамотну комунікацію. Адже саме ефективні лідери є стрижнем судової системи, здатної приймати рішення чесно та неупереджено, ґрунтуючи їх на дотриманні законодавства та не піддаючись зовнішньому тиску й страху стороннього втручання.

Зважаючи на зазначене, викладач вебінару – Високоповажний суддя Федерального районного суду (штат Колорадо, США) Девід Прінс в ході своєї презентації зосередив увагу слухачів та слухачок на питаннях формування у суддів лідерських навичок і якостей. Американський суддя розкрив поняття перехідного лідерства, на конкретних прикладах пояснив співвідношення між лідерством та управлінням, а також розповів про різні способи мотивування співробітників й сучасні управлінські принципи роботи у системі правосуддя, які застосовуються у військовій сфері та бізнесі.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 80 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, адвокатів, медіаторів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів стосуватиметься навичок ефективної організації та управління судовим процесом і відбудеться 3 червня 2021 року.