Національна школа суддів України

Формування навичок адміністративних суддів

8 травня 2019 року заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій провела моніторинг проходження кандидатами та кандидатками на посади суддів стажування в місті Тернополі.

Тетяна Аілінчій відвідала  Тернопільський окружний адміністративний суд, де проходять стажування 11 майбутніх суддів під керівництвом наставників – суддів Андрія Жука,  Уляни Мірінович, Андрія Осташа та Вікторії Хрущ. Усі коучі пройшли тренінг на тему: “Наставництво (коучінг) та його необхідність для формування професій них навичок майбутнього судді”.

У ході відвідування  Тернопільського  окружного адміністративного суду  Тетяна Аілінчій зустрілася з головою  цього суду  Петром Бабюком, слухачами, слухачками  та  суддями–коучами.

За період стажування кандидати та кандидатки на посади суддів  мали можливість бути присутніми в судових засіданнях, що сприяє ознайомленню зі значною кількістю різних категорій справ. Цінним є отримання досвіду від головуючих, які керують судовими засіданнями за участі представників різних суб’єктів владних повноважень. Значний інтерес викликає практика розгляду окремих категорій спорів, зокрема пов’язаних з проходженням публічної служби та соціальним забезпеченням громадян.

Під час зустрічей в суді Тетяна Аілінчій обговорила з майбутніми суддями актуальні питання, пов’язані з виконанням ними програми та індивідуальних планів стажування. Було відзначено належний рівень його організації, що є обов’язковою складовою спеціальної підготовки та спрямоване на відпрацювання майбутніми суддями вмінь застосовувати отримані знання у практичній діяльності зі здійснення правосуддя.