Національна школа суддів України

Гарантування дотримання прав біженців через призму судової практики

29 липня 2022 року Національна школа суддів України провела семінар “Основні стандарти та принципи ефективного судового захисту в міжнародному праві біженців, стандарти та тягар доказування” для помічників суддів та працівників апаратів адміністративних судів, Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Навчальний захід відкрила заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва, яка ознайомила слухачів із програмою семінару, представила викладача та звернула увагу на актуальність тематики.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва обговорила з слухачами історичне тло міграційних процесів та біженства у Світі, нові виклики сьогодення щодо переселенців та внутрішньо переміщених осіб, ознайомила з міжнародними правовими рамками захисту, видами міграції, категоріями переміщених осіб, поняттями “біженець” та “особа, яка шукає притулок”.

Працівники апаратів судів разом з викладачем через призму судової практики розглянули законодавчі аспекти гарантування прав біженців, брали участь в обговоренні актуальних тем семінару, дискутували за результатами перегляду навчального відео та виконували тестові завдання.