Національна школа суддів України

Імплементація європейського досвіду в роботу судових адміністраторів

Імплементація європейського досвіду

в роботу судових адміністраторів

 

У березні цього року в рамках проекту “Навчальні  програми професійного  зростання”  (Participant  Training  Program) за підтримки   Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) група працівників  судових установ  із Харкова та Одеси відвідали Республіку Польща.

Головним напрямком спілкування з польськими колегами був пошук шляхів удосконалення професійного рівня працівників судів в інтересах реалізації громадянами своїх законних прав та інтересів, а також збільшення ролі в цьому процесі професійних асоціацій та навчальних закладів.

Яна Вараксіна – спеціаліст Національної школи суддів України, була учасник цього проекту.

Керівникам апаратів українських судів можуть стати в нагоді деякі організаційні складові роботи директора суду в Польщі. Так, заслуговує на увагу досвід створення в судах центрів прийому громадян, коли окремо визначені працівники суду надають відвідувачам вичерпну інформацію щодо руху судової справи та опрацьовують надані документи для їх подальшого залучення до матеріалів справи. Такі центри повинні мати відповідне технічне обладнання, а його працівники – належну фахову підготовку, що значно допоможе прозорості судового провадження.

Під час проведення відповідно до Графіка у травні 2014 року підготовки керівників апаратів місцевих загальних судів областей у Харківському відділенні Яна Вараксіна поділилася досвідом, який отримала в Польщі.

Інформація про судову систему європейської країни, організацію роботи судових установ різних інстанцій в Польщі була інтересною та корисною для українських фахівців.

Яна Вараксіна обговорила із слухачами специфіку функціональних обов’язків  керівника апарату суду в Україні та директора суду в Польщі, презентувала інформаційні видання про діяльність  Крайової школи судочинства  та прокуратури в місті Кракові.

Після проведення підготовки слухачам Національної школи суддів України було запропоновано висловити свої відгуки та побажання щодо ефективності занять в анкеті. Для отримання зворотного зв’язку від керівників апаратів судів було розроблено додаткову анкету, в якій містилися запитання, пов’язані зі специфікою функцій судових адміністраторів. Зокрема, керівники апаратів судів могли відповісти на запитання їхньої потреби в додаткових знаннях для здійснення своїх управлінських функцій; у додаткових повноваженнях для підвищення ефективності роботи; щодо процедури призначення та звільнення з посади керівника апарату суду та  взаємовідносин між керівником апарату та відповідними підрозділами Державної судової адміністрації України.

Результати узагальнення таких анкет будуть враховані при підготовці наступних зустрічей та обговорень серед судових адміністраторів.

26 травня 2014 року під час проведення підготовки спеціалістів кадрового забезпечення місцевих судів Харківської, Сумської та Полтавської областей Яна Вараксіна провела презентацію на тему “Адміністративний апарат судової системи Республіки Польща”. Аналогічне заняття заплановано на червень поточного року для судових розпорядників місцевих загальних судів.

У подальшому фахівці Національної школи суддів України продовжать обмін інформацією щодо функціонування польської судової системи.

Імплементація європейського досвіду в роботу судових адміністраторів в Україні буде сприяти покращенню організаційної складової в діяльності судових установ, що дозволить досягнути більш вагомих результатів у забезпеченні процесу справедливого судочинства.