Національна школа суддів України

”In absentia“ - кримінальне провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого

20 вересня 2024 року Національною школою суддів України у співпраці та за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні для суддів місцевих загальних та апеляційних судів проведено апробацію тренінгу ”Особливості здійснення судового розгляду у спеціальному кримінальному провадженні (іn absentia)“.

Відкриваючи тренінг Єлизавета КОВТЮК – представник від Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці та Гідо ОЙСТРРАЙХ – керівник відділу з питань кримінальної юстиції Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні зазначили, що спеціальна процедура кримінального провадження ”іn absentia“ - досудове розслідування та судовий розгляд за відсутності підозрюваного або обвинуваченого в Україні, в сучасних умовах війни надзвичайно дієвий і необхідний правовий механізм для забезпечення однієї із засад кримінального провадження, зокрема, невідворотності покарання. В умовах війни судова система формує нову судову практику в Україні, яка відповідає нормам міжнародного права, а розгляд кримінальних проваджень за спеціальною процедурою ”іn absentia“ відбувається за найвищими стандартами здійснення правосуддя, щоб ніхто не міг ухилитися від покарання за вчинений злочин.

Учасників тренінгу з міжнародними стандартами здійснення кримінального провадження (іn absentia) та практикою Європейського суду з прав людини ознайомив викладач НШСУ, суддя Великої палати Верховного Суду Микола МАЗУР.

Про спеціальне досудове розслідування кримінальних проваджень (іn absentia) згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими кримінально-процесуальним кодексом України, поділився суддя, викладач НШСУ Михайло ЗІМІН.

Суддя, викладач НШСУ Владислав ОВСЯННІКОВ розкрив слухачам процедури та особливості судового розгляду даної категорії справ.

Особливості викладення вироку в спеціальному кримінальному провадженні, ухваленого за процедурою ”іn absentia“; законодавчі механізми реалізації права на перегляд обвинувального вироку розкрила в своїй презентації суддя, викладач НШСУ Ірина ШАПОВАЛОВА.

Упродовж тренінгу викладачами були проведені експрес-опитування, учасники виконали практичні завдання.

По завершенню заходу судді поділилися враженнями, обговорили результати апробації тренінгу та надали рекомендації щодо його впровадження у навчальний процес.

Супровід апробації тренінгу здійснювався провідним науковим співробітником відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлією НАЙДЕНКО