Національна школа суддів України

Індивідуалізація покарання як принцип його призначення

Призначення покарання як захід примусу застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину та полягає в передбаченому законом порядку позбавленні чи обмеженні прав і свобод засудженого. Тому при призначенні покарання суд повинен суворо дотримуватися  засад призначення  покарання, оскільки  саме  через  них  реалізуються  принципи  справедливості,  обґрунтованості та індивідуалізації  покарання.

З метою вивчення засадничих положень призначення покарання до програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді  включено тренінг на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах”.

Практичними порадами та рекомендаціями щодо призначення покарання з кандидатами та кандидатками на посаду судді 9 групи спеціальної підготовки ділилися судді Оксана Калиняк, Галина Михайлишин та Ігор Стельмах.

Тренінг для майбутніх суддів розпочався з принципу індивідуалізації покарання: сутності внутрішнього переконання судді та його реалізації при призначенні покарання, дослідження актуальних питань, які стосуються повноти встановлення відомостей про особу обвинуваченого, зокрема визначення обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання.

Наступна складова курсу для кандидатів та кандидаток на посаду судді – визначення виду та розміру покарання, яке передбачає вивчення тонкощів призначення покарань окремим категоріям осіб, визначення меж покарання, особливості звільнення від відбування покарання з випробуванням, мотивування покарання у вироку суду.

Окремо в програмі тренінгу виділено питання щодо особливостей призначення покарання неповнолітнім, призначення покарання за злочини у сфері господарської діяльності та за корупційні злочини, урахування ґендерних аспектів при призначенні покарань.

Жваві обговорення під час тренінгу в майбутніх суддів виникали щодо:

- призначення покарання за сукупністю злочинів і сукупністю вироків

- складання покарань за сукупністю злочинів і сукупністю вироків

- застосування принципу поглинання, часткового чи повного призначення покарань

- особливостей призначення більш м’якого покарання ніж передбачено санкцією статті Кримінального кодексу України.

Слухачі та слухачки також зазначили, що тренінг наповнено великою кількістю складного матеріалу, який вимагає глибоких знань у галузі кримінального права та професійного підходу для його застосування на практиці, оскільки призначення покарання є завершальним етапом діяльності суду з розгляду кримінального провадження, а правове здійснення цієї діяльності є гарантією забезпечення основних прав і свобод особи.