Національна школа суддів України

Інформує Дніпропетровське регіональне відділення

Інформує Дніпропетровське регіональне відділення

У червні 2014 року директор регіонального відділення Баштанник А.Г. провела зустріч із головою Апеляційного суду Кіровоградської області Драним В.В., заступником голови Кіселиком С.А. та секретарем судової палати в цивільних справах Карпенком О.Л. щодо підсумків періодичного навчання суддів місцевих загальних судів і Апеляційного суду Кіровоградської області на шести тематичних семінарах. Зазначені семінари були організовані та проведені спільно із судовими палатами в цивільних справах та кримінальних справах цього апеляційного суду в І півріччі 2014 року (таблиця 1).

Багато зусиль для розробки планів проведення семінарів, їх програм та тематики, підбору викладацького складу із суддів  Апеляційного суду Кіровоградської області доклали судді Пищида М.М., Бубличенко В.П., Онуфрієв В.М. та Деревінський С.М.

Зі свого боку голова Апеляційного суду Кіровоградської області Драний В.В. під час зустрічі наголосив, що після оновлення складу керівництва цього суду співпраця з Національною школою суддів України буде плідно продовжуватися.  Виконання Графіка періодичного навчання суддів на 2014 рік, наповнення програм семінарів, тематики лекцій і здійснення підбору викладацького складу з числа суддів Апеляційного суду Кіровоградської області надалі буде відбуватися спільно із заступниками голови Кіселиком С.А. та Осєтровим В.І., секретарями судових палат Карпенком О.Л. і Ремезом П.М.

Було відзначено велику допомогу та особистий внесок тих 18 суддів – викладачів Апеляційного суду Кіровоградської області, які брали участь у підготовці та проведенні семінарів, підготовці матеріалів для роздачі слухачам.

На цій зустрічі директор регіонального відділення Баштанник А.Г. зазначила, що протягом І півріччя 2014 року в одноденних семінарах взяли участь 272 судді, у тому числі 203 судді місцевих загальних судів та  69 суддів Апеляційного суду Кіровоградської області. Після завершення семінарів усі судді, які були їх учасниками отримали сертифікати (таблиця 1).

Директор регіонального відділення Баштанник А.Г. нагадала, що традиційно після підведення підсумків серед учасників відповідних семінарів проводилося опитування. Після кожного семінару заповнені суддями анкети узагальнювались з повідомленням результатів до відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів.  

У ході зустрічі також обговорювалися плани співпраці щодо проведення наступних шести тематичних семінарів у серпні – грудні 2014 року (таблиця 2).

Учасники зустрічі домовились докласти всіх зусиль для виконання Графіка періодичного навчання з метою підвищення рівня кваліфікації на 2014 рік та забезпечити високу ефективність спільної роботи з організації та проведення тематичних семінарів у ІІ півріччі 2014 року, а також для виконання побажань суддів, проведення додаткових тематичних семінарів щодо проблем призначення та проведення судової – психологічних та судової – психіатричної експертиз і вивченню деяких питань застосування психології в роботі суддів.

Суддя Новоукраїнського районного суду Русіна А.  А., призначена на посаду судді вперше, яка брала участь у всіх шести тематичних семінарах висловила свою думку про те, що запропонована тематика семінарів є дуже актуальною. Особливо цікавим, на її думку, є обговорення практичних питань, які виникають у судовій практиці. Судді – викладачі Апеляційного суду Кіровоградської області при проведенні семінарів звертають увагу на недоліки та суперечливі моменти при прийнятті рішень суддями першої інстанції для недопущення типових помилок при здійсненні правосуддя та дотримання єдиної практики застосування законодавства в судовій діяльності всіх інстанцій.

Суддя Русіна А.А. звернула увагу також на те, що було б дуже цікавим і корисним провести в місті Кіровограді семінар для суддів із психології.

Для проведення таких семінарів заплановано запросити старшого викладача кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Т.В., яка дуже змістовно проводила відповідні заняття на двотижневих курсах підготовки суддів місцевих загальних судів у квітні 2014 року та надавала корисні поради щодо застосування суддями у своїй професійній діяльності відповідних знань і навичок у спілкуванні з учасниками судових засідань.

На думку судді Русіної А.А., дуже корисними для суддів місцевих загальних судів будуть лекції та практичні заняття спеціалістів у сфері комунікацій стосовно взаємодії суддів із засобами масової інформації та організації судового процесу, на якому присутні працівники ЗМІ та надання практичних порад по підготовці та проведенню інтерв’ю для ЗМІ.

На останок зустрічі з керівництвом Апеляційного суду Кіровоградської області директор Дніпропетровського регіонального відділення Баштанник А.Г. від свого імені щиро подякувала всім за допомогу в організації та проведенні шести семінарів, за гостинність і побажала успіхів у підготовці до періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарах у ІІ півріччі 2014 року.