Національна школа суддів України

Інститут права власності в Україні: захист у порядку цивільного судочинства

17 березня 2021 року Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів провела тренінг на тему: “Проблемні питання єдності судової практики. Інститут права власності в Україні: захист у порядку цивільного судочинства”.

Тренінг розпочала модератор –  директор Харківського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал, яка ознайомила суддів із навчальними цілями тренінгу, представила викладачів та з’ясувала  очікування учасників від навчального заходу. Також Лілія Гуцал зазначила, що метою тренінгу є обговорення проблемних питань, що виникають під час розгляду цивільних  справ щодо захисту права власності та пошуку можливих шляхів їх вирішення.

Провели тренінг суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олена Умнова, суддя Миронівського районного суду Київської області Андрій Гаврищук, головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, суддя Ржищевського міського суду Київської області Андрій Потапенко та провідний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Прудка.

Під час тренінгу судді  розглянули особливості позовів про захист права власності, обговорили проблемні питання, що виникають при визначенні ефективного способу захисту порушеного права, конкуренції позовів, та визначили пошук шляхів їх вирішення,  зосередили увагу на окремих аспектах вирішення цивільних справ про захист спільної власності. Також учасники тренінгу ознайомилися з особливостями розгляду цивільних справ за позовами про визнання права власності за набувальною давністю та практикою застосування правового режиму незавершеного та самочинного будівництва, удосконалили навички застосування національними судами статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

У ході тренінгу судді обговорили проблемні питання з визначеної тематики, обмінялися думками та отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на свої запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.