Національна школа суддів України

Інститут відводу та самовідводу як гарантія справедливого розгляду справи

21 лютого 2022 року Національна школа суддів України розпочала підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Відкрила підготовку директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка зазначила, що в непростий час слід ще уважніше ставитися до роботи, яку ми виконуємо, зміцнюючи впевненість у близькому й далекому майбутньому нашої держави, та побажала викладачам і слухачам плідної роботи під час занять.                              

Голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха подякував Національній школі суддів України за нарощення суддівського потенціалу та невпинне підвищення якості освіти суддів і працівників апаратів судів,  доєднався до побажань та додав, що здійснення правосуддя є однією з підвалин незалежності кожної держави, тому справедливе судочинство є щитом від зазіхань ворога на кордони нашої країни.

Під час дистанційних занять судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ян Берзанюк та Андрій Жук проаналізують проблематику заходів  процесуального примусу та розмежування юрисдикцій. Судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Оксана Гінда і Тетяна Шинкар обговорять зі слухачами питання представництва в суді та особливості розгляду пенсійних спорів. Членкиня Вищої ради правосуддя Лариса Швецова відповість на запитання колег щодо розгляду повідомлень про втручання в діяльність суддів.

Судді Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич  і Олександр Коморний висвітлять актуальні питання практики ЄСПЛ щодо розгляду спорів про проходження публічної служби та строків в адміністративному судочинстві. Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Олег Анісімов висвітлить тематику інституту відводу судді. Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Діана Гнап розкриє питання підготовчого провадження, а суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька обговорить із суддями практику розгляду справ щодо охорони довкілля.

Викладачами для проведення підготовки також запрошено менеджерку проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірину Кушнір, професорку кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Оксану Грищук. Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Андрій Маслюк розгляне із суддями-учасниками питання щодо психологічної адаптації, зокрема, під час конфліктів.

Начальниця відділу  наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та судді Олег Анісімов та Віктор Валюх проведуть обов’язковий в межах підготовки суддів тренінг “Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.

Підготовку насичено інтерактивом та простором для дискусійності, що підвищує рівень засвоєння інформації та сприяє знаходженню нових можливостей в епоху інновацій.