Національна школа суддів України

Інструменти ефективного управління часом для помічників суддів та консультантів

22–26 листопада 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів. 

Очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал привітала присутніх,  представила викладачів, ознайомила слухацьку аудиторію із програмою підготовки та відповіла на організаційні запитання.

Розпочав підготовку начальник відділу супроводу онлайн-сервісів департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль, який звернув увагу на особливості використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін розповів про тайм-менеджмент і ефективне планування в діяльності помічника судді та консультанта. Слухачі виконували практичні вправи, вирішували ситуативні завдання та  брали участь в обговоренні.

Корисними для помічників суддів і консультантів були заняття з культури професійного мовлення юриста, які презентувала головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш.

Суддя районного суду міста Харкова Тетяна Штих обговорить зі слухачами особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення, проаналізує судову практику застосування адміністративних стягнень із корупційних правопорушеннях.

Питання щодо звільнення від покарання та його відбування обговорить голова Ківерцівського районного суду Волинської області Вікторія Корецька.

За допомогою заступниці начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамари Закревської учасники опанують правила поведінки працівника суду, дізнаються про міжнародні та національні стандарти етики працівників апаратів судів.

Викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова обговорить окремі аспекти Кримінального кодексу України,  що стосуються повторності, сукупності, рецидиву  кримінальних правопорушень.

У своїй доповіді суддя  Володарського районного суду Київської області Людмила Макаренко розкриє тему стандартів написання судового рішення. Викладачка розповість про структуру судового рішення, підготовку проєктів рішень, ухвал, постанов суду, внесення судових рішень до автоматизованої системи документообігу.

Про актуальні питання щодо порядку обчислення процесуальних строків, строків позовної давності, про особливості розгляду заяв про перегляд заочного рішення та його скасування, а також про проблемні питання розгляду справ щодо поділу майна подружжя розповість Лілія Гуцал.

Питання щодо міжнародно-правового регулювання застосування технологій штучного інтелекту у світі та можливості допоміжних онлайнових сервісів для юристів висвітлить провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України Тетяна Богданевич.

Начальник відділу судової статистики та узагальнення судової практики Харківського апеляційного суду Антон Киричок розповість про застосування в роботі практики Верховного Суду та висновків Великої палати Верховного Суду.

Під час презентації судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Ольги Гіди буде розглянуто питання щодо застосування електронних доказів у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва зупиниться на застосуванні Закону України “Про судовий збір”.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Андрій Маслюк  навчить слухачів ефективній комунікації в колективі.

На завершення підготовки помічники суддів та консультанти залишать свої відгуки,   пропозиції та побажання  в анкетах зворотного зв’язку.