Національна школа суддів України

Інтерактивні методи в підготовці суддів

10–20 березня 2015 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Підготовку проходять 48 суддів Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик.

Для проведення підготовки запрошено суддю Апеляційного адміністративного суду Михайла Гуцала, який розповість про питання підсудності адміністративних справ та проблеми розмежування компетенції між адміністративними та місцевими загальними судами.

Окрім того, викладачами запрошено науковців Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого:  кандидата філологічних наук Василя Пивоварова, який виступить із темою  “Українське ділове мовлення”, та кандидата юридичних наук Олену Овчаренку, яка розповість про особливості дисциплінарної відповідальності судді.

Судді–викладачі Лариса Швецова та Алла Котелевець розглянуть зі своїми колегами особливості реалізації окремих способів захисту цивільних прав та інтересів судом.

Цікавою новелою підготовки є кейс–стаді із практики розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

З методичної точки зору кейс – це спеціально підготовлений практичний матеріал, що “містить структурований опис ситуацій, що запозичені з реальної судової практики”. 

У перекладі з англійської кейс – випадок, кейс–стаді – повчальний випадок. Класичним є визначення поняття “кейс–стаді” як опис ситуації, яка реально існувала. Кейс, це завжди моделювання практичної судової ситуації. Як інтерактивний, кейс–метод застосовується в підготовці суддів, зокрема для закріплення навичок аналізу та критичного мислення, що були отримані на заняттях.

Кейси (ситуаційні вправи) мають чітко визначений характер і мету. Як правило, вони пов’язані з проблемою чи ситуацією, яка існувала чи й зараз існує в судовій практиці. При цьому в судовій справі,  в якій була така проблема чи ситуація, уже були прийняті рішення судами різних інстанцій. Вирішувати аналогічні чи подібні питання суддям приходиться надалі. Тому такі питання  потребують аналізу в процесі підготовки суддів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.