Національна школа суддів України

Інтерактивність у підготовці суддів

25 жовтня 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн–підготовки суддів місцевих загальних судів чотирьох областей України.

Дистанційні заняття відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив суддів із програмою підготовки, яка побудована на застосуванні інтерактивної роботи в ході презентацій, обговорень і дискусій.

У ході тижневої підготовки суддів буде проведено тренінги: “Особливості спрощеного провадження щодо кримінальних проступків” (модератори – судді Світлана Муратова та Лариса) та “Захист прав споживачів: актуальні питання правозастосування та судової практики”, який проведуть  виконувачка обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова спільно з викладачами–тренери Максимом Ходаківським,  Вірою Гайдук, Андрієм Нижним, Лілією Гуцал і Ольгою Прудкою.

Тижневі онлайнові заняття розпочав суддя Петра Заруби презентацією щодо особливостей кваліфікації та сукупності злочинів при порушенні правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 КК).

До проведення дистанційних занять із колегами залучено п’ять суддів Касаційних судів у складі Верховного Суду:

– на особливості застосування ефективного захисту порушеного права та актуальну практику Верховного Суду зверне увагу Андрій Грушицький;

– питання відшкодування шкоди, завданої внаслідок збройного конфлікту розкриє Ольга Ступак;

– зазначену тематику продовжить обговорювати Микола Мазур, який доповість про сучасний стан і перспективи вдосконалення кримінального провадження щодо злочинів, пов’язаних з окупацією Криму та збройним конфліктом на Донбасі, за процедурою in absentia;

– корисною буде доповідь Євгена Петрова щодо захисту прав в іпотечних спорах;

Олексій Осіян ознайомить з актуальною судовою практикою розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин і проведе огляд рішень Європейського суду, зокрема, обговорить рішення “Віра Довженко проти України”.

Суддя Олександр Музика зверне увагу колег на умови відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

Актуальні питання для обговорення запропонує суддя Максим Ходаківський в доповіді щодо судового контролю за виконанням рішень.

Суддя Андрій Мазниця розгляне актуальні питання виконання слідчим суддею обов’язків щодо захисту прав людини, передбачених ст. 206 КПК України, а також проаналізує рішення Європейського суду “Петухов проти України”, “Гарумов проти України”, “Король проти України” та “Величко проти України”.

Ольга Короткова, викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів), залучить суддів до дискусії щодо особливостей розгляду справ щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості.

Суддя Тетяна Дудар доведе до відома колег судову практику щодо особливостей розгляду справ про спадкування.

Подоланню гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя присвячене заняття, яке проведе суддя Лілія Дараган.

У ході проведення тижневої онлайнової підготовки судді зможуть обговорити актуальні питання суддівської діяльності та висловити свої думки щодо шляхів підвищення її ефективності.